Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російська церква шкодить інтересам української нації,- Вселенський патріарх

  • 28.05.2019, 18:10
  • 1 043

Вселенський патріарх Варфоломій називає надання томосу Українській церкві Божим благословенням.

«Канонічність цілої багатомільйонної нації була поза церквою без будь-яких догматичних на те причин. Вирішальним фактором, який змусив Вселенський патріархат дати Україні автокефалію, є зцілення розколу та відновлення церковної єдності», — заявив владика в інтерв'ю болгарському виданню БГНЕС, передає Газета.ua

Київська митрополія ніколи не була канонічно переданою Московському патріархату. Цьому немає документальних підтверджень.
Після хрещення князя Володимира та Київської держави у 988 році Вселенський патріархат заснував Київську митрополію. Вона належала до Вселенського патріархату й після створення Московського патріархату 1589-го.

Після звільнення українських земель від монгольського ярма 1685-го московський патріарх Іоаким вторгся до єпархії Київської митрополії й обрав єпископа Гедеона митрополитом Київським. Так 700-річний церковний устрій Київської митрополії змінив переворот. Це відбувалося з порушенням священних і святих канонів на користь Московського патріархату і на шкоду Константинопольській церкві", — каже Архієпископ Константинополя.

Відтоді Російська церква не хотіла утворення церковної незалежності України. Вселенський патріархат має право надавати томос про автокефалію без обговорення чи співпраці в цьому питанні з іншими церквами.

«Український народ прагнув церковної незалежністі протягом століть. Шокуючі політичні події зробили присутність Московського патріархату в Україні небажаною. Це шкодить інтересам української нації й єдності українського народу», — говорить Вселенський патріарх.

Російська православна церква закликала Вселенського патріарха Варфоломія «визнати помилкою» надання незалежності Українській церкві.

Стверджують, що дії Константинопольського патріархату «завдали великої шкоди українському православ'ю та стали загрозою для всеправославної єдності».

Схожі новини