Передплата 2024 ВЗ

У Німеччині продовжили до 2030 року перевірку чиновників на співпрацю зі Штазі

Влада Німеччини продовжила до 2030 року перевірку деяких категорій чиновників та осіб з мандатами на можливу співпрацю зі Штазі — Міністерством держбезпеки НДР, спецслужбою соціалістичної Східної Німеччини.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на агенцію dpa.

Уряд ФРН вніс зміни до закону про документи Штазі, бо попередні правила були чинними до кінця 2019 року.

«Багато людей, які перебували під наглядом таємної поліції НДР, переслідувалися і часто піддавалися важким репресіям, до сьогоднішнього дня страждають від наслідків. Не в останню чергу з поваги до цих жертв диктатури Соціалістичної єдиної партії перевірка на предмет можливої неофіційної співпраці зі Штазі все ще залишається важливою і необхідною», — наголосила міністерка культури ФРН Моніка Грюттерс.

За останніми даними Управління архівами Штазі, у 2018 році було зроблено 167 запитів щодо перевірки держслужбовців на предмет співпраці зі Штазі та 446 запитів щодо осіб з мандатами.

Федеральне управління архівами Штазі зберігає та вивчає врятовані документі Міністерства держбезпеки НДР. Загальна довжина полиць з документами складає 111 кілометрів. Відомство базується в Берліні, а у східних регіонах є його філії.

Одна із задач управління — надання всім громадянам, проти яких Штазі порушувало справи, доступу до всієї інформації.