Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На футболках Бундестіму вгледіли… нацистську символіку

Новий дизайн форми збірної ФРН німецький історик назвав «дуже сумнівним». Мовляв, номер 44 нагадує «блискавки» есесівців…

Як вирішила компанія-виробник "Адідас", німецькі вболівальники не зможуть придбати футболки Бундестіму з номером 44. Фото Adidas.
Як вирішила компанія-виробник "Адідас", німецькі вболівальники не зможуть придбати футболки Бундестіму з номером 44. Фото Adidas.

Знаменита німецька компанія Adidas заблокувала продаж уболівальникам футболок Бундестіму нового дизайну з номером 44. Це сталося після того, як спочатку історики, а потім ЗМІ звернули увагу на схожість двох цифр 4 на цих футболках із «блискавками» СС — нацистських військових формувань, відповідальних за воєнні злочини під час Другої світової.

Форму Бундестіму нового дизайну презентували напередодні фінального турніру Євро-2024, який у червні й липні відбудеться у Німеччині. Нові футболки дебютували у недавньому контрольному матчі між збірними Німеччини й Франції, у якому перемогли німці (2:0).

«Дуже сумнівний» дизайн футболки з номером 44

Як інформує ВВС, першим тривогу забив німецький історик Міхаель Кьоніг. На його думку, дизайн футболки Бундестіму з номером 44 є «дуже сумнівним». Мовляв, цифри нагадують «блискавки» загонів СС, військових формувань нацистської Німеччини, які під час Другої світової скоїли численні воєнні злочини.

Тема швидко «перекочувала» у німецькі ЗМІ, після чого знаменита компанія спортивного одягу й взуття Adidas не могла не відреагувати.

Речник Adidas Олівер Брюґґен категорично заперечив, що схожість номеру 44 на футболках нового дизайну зі символом СС стала наслідком чийогось злого умислу.

«Ми заблокуємо продаж футболок із номером 44 якомога швидше, — запевнив пан Брюґґен. — Наша компанія активно протидіє ксенофобії, антисемітизму, насильству й ненависті в будь-якій формі».

Усі номери футболок перевірить УЄФА

Відреагував і Німецький футбольний союз (DFB). Мовляв, номери футболок від 1 до 26 зараз ретельно перевіряють, а згодом відповідну перевірку проведе УЄФА (Європейський союз футбольних асоціацій).

«У процесі створення дизайну футболок збірної Німеччини жодна зі залучених сторін не побачила наближеності до нацистської символіки», — зазначив DFB.

Як повідомила компанія Adidas, фанати збірної Німеччини не зможуть замовити собі футболки Бундестіму з номером 44. А Німецький футбольний союз запевнив, що робота над новим дизайном цифри 4 уже триває.

Схожі новини