Передплата 2024 ВЗ

Зеленський в ультимативній формі вимагає від ВР дату інавгурації, назвавши Порошенка «кульгавою качкою». У президента відповіли

Новообраний президент звернувся до народних депутатів з вимогою призначити інавгурацію на 19 травня.

Відповідне відеозвернення оприлюднене на сторінці команди Зеленського у Facebook.

«…Я звертаюся до Верховної Ради України: найближчого засідання ви повинні призначити дату інавгурації на 19 травня. Цього вимагаю не я. Цього вимагає народ України, в інтересах якого ви присягали діяти», — наголосив Зеленський.

За його словами, наразі депутати діють виключно у своїх інтересах, боючись розпуску парламенту, і зволікають із призначенням дати інавгурації.

Водночас новобраний президент розкритикував низку призначень, зроблених чинним главою держави в останні дні. З

Зеленський також висловив невдоволення з приводу присвоєння звання генерала більш ніж 20 особам, серед яких «відповідальний за безпеку арсеналів та складів, при якому сталися вибухи у Балаклеї, Ічні, Калинівці та Сватовому».

У цьому контексті він провів паралелі з поведінкою туриста у єгипетському готелі, який готується виїжджати: «Валізи спаковані, номер прибрали, і нормально вихована людина чекає трансферу в аеропорт. Але не Порошенко. Він ніяк не зупиниться, тягне рушники, капці і бере усе підряд зі шведського столу».

«Я вас дуже прошу: здайте ключ, розрахуйтеся за міні-бар і вперед, вам ще митницю і паспортний контроль проходити», — сказав Зеленський, звертаючись до Порошенка.

Водночас він закликав народних депутатів «зупинити ці політичні судоми кульгавої качки».

Натомість, у команді чинного Президента Петра Порошенка не сприймають жодних претензій щодо нібито затягування інавгурації, висловлених у відеозверненні новообраного президента Володимира Зеленського.

Про це заявила прес-служба Адміністрації Президента.

«В команді Петра Порошенка не сприймають жодних претензій щодо нібито затягування інавгурації», — йдеться в заяві.

Як підкреслює прес-служба АП, «Президент України Петро Порошенко з повагою ставиться і до вибору українців, і до позиції найвищого законодавчого органу. Для нього прийнятна будь-яка дата інавгурації, яку визначить Верховна Рада, позаяк це належить до її компетенції».

До моменту інавгурації нового Президента Порошенко залишається чинним главою держави і несе відповідальність за ситуацію в країні, виконуючи свої обов’язки, згідно з духом та буквою Конституції, зазначає прес-служба.

«Україна — це не номер у єгипетському готелі, як здається пану Зеленському. Передача влади — це складний і відповідальний процес. І Петро Порошенко прагне здійснити його згідно європейського традиції, так як це прийнято в демократичних країнах», — наголосили в АП.

Тому, додали в АП, він підтверджує своє запрошення Зеленському, озвучене ще 30 квітня — не чекаючи інавгурації, провести зустрічі для того, щоб обговорити найважливіші питання життєдіяльності країни, рівно як і будь-які інші питання, пов’язані із передачею повноважень і відповідальності.

Що ж до заяви Зеленського про нібито затягування інавгурації, то в команді Порошенка, «вважають позитивним сам факт того, що обраний Президент порушив, нарешті, монополію Ігоря Коломойського на публічне формування порядку денного нової влади, і хоча б у чомусь продемонстрував власну позицію… Можливо навіть без консультацій із їхнім спільним адвокатом».

Схожі новини