Передплата 2024 «Добрий господар»

В аеропорту Одеси помітили літак лівійського диктатора Каддафі

  • 15.04.2019, 15:58
  • 741

В Одеському міжнародному аеропорту на ремонті стоїть літак, на якому літав лівійський керівник Муаммар Каддафі.

Про це повідомляє видання Думская.

«Рідкісний літак Ан-74ТК-300Д, на якому літав лівійський диктатор Муаммар Каддафі, ось уже кілька місяців перебуває в міжнародному аеропорту «Одеса», — йдеться у повідомленні.

За інформацією видання, машина, яка належить Державі Лівія, проходить поточний ремонт в приватних авіаремонтних майстернях, розташованих на території аеропорту.

«Думская» зазначає, що літак Ан-74ТК-300Д побудований всього в трьох екземплярах, і всі вони використовувалися для перельотів перших осіб.

Перший такий «членовоз» (реєстраційний номер UR-AWB) випустило 2003 року Харківське державне авіаційне виробниче підприємство для українського президентського авіазагону. Другий (5A-CAA) було передано уряду Лівії, яка тоді ще називалася Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамахірією. Третій борт (RDPL-34 020) поставили в Лаос, де він розбився 17 травня 2014 року.

Так, наразі діючих Ан-74ТК-300Д залишилося лише два (UR-AWB і 5A-CAA).

В Одесі знаходиться другий літак 5A-CAA. Його замовляв в Україні особисто полковник Каддафі, який літав на ньому до самого початку громадянської війни 2011 року.

Видання повідомляє, що це VIP-модифікація літака Ан-72/74. Літак навіть зовні сильно відрізняється від своїх старших побратимів. Він не потребує скороченого зльоту і малої дистанції пробігу, тому двигуни, які на Ан-72/74 перебували в центроплані (за це його було прозвано чебурашкою), опустили під крило, розмістивши на пілонах.

Завдяки цьому машина стала менш гучною і більш економічною. Для зручності «віпів» розробили спеціальний салон — шикарні шкіряні крісла, інкрустація, елементи з цінних порід деревини і дворівневе освітлення стелі, що дозволяє створювати ефект нічного зоряного неба.

У лютому 2011 року, під час операції міжнародних сил проти лівійського диктатора, літак було пошкоджено осколками бомб, але вже до літа його відремонтували. Після вбивства полковника в Лівії утворилося кілька різних урядів, які воюють один з одним. Борт 5A-CAA використовує міжнародно визнаний Уряд національної згоди (єдності).

За 10 років експлуатації літак змінив кілька ліврей (забарвлень) і обслуговувався на харківському заводі. Зараз ХДАВП переживає складний час, тому «лівієць» опинився на ремонті в Одесі.

Схожі новини