Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові врятували першого собаку завдяки новоствореному банку крові для тварин

  • 31.03.2019, 15:58
  • 611

Ледь живого цуцика поставили на лапи за допомогою переливання крові.

Про це повідомляє ТСН.

Двомісячну Грету вкусив кліщ, вона стала кволою і перестала їсти. «Сказали мені, що лишилося 25% здорової крові, і якщо не зробити переливання, вона просто загине», — розповіла власниця песика породи хаскі.

У собачому притулку цуценяті влили еритроцитну массу, після чого Грета одразу ж почала одужувати. «За першу годину часу вона вже почала піднімати голову, пробувала навіть злізти зі столу маніпуляційного, а на четверту годину вона себе почувала просто ідеально», — розповів лаборант Тарас Басараб.

Якби не переливання, цуцик міг би загинути, бо медикаментозне лікування тривале, а Грета маленька і стан її був дуже тяжкий. Вона стала першим собакою у Західній Україні, якого врятували за допомогою банку крові. Його поповнила 3-річна кане-корсо Боні, котра вже врятувала двох псів, щоправда, тоді їм проводили пряме переливання — від собаки до собаки. «Так само, як ми приймаємо в дар чиюсь кров, ми повинні жертвувати, адже якщо ми не будемо цього робити, то не буде де її взяти, звичайно», — пояснює власниця собаки Євгенія Левіт.

Щоб стати донором, собаці має бути від 2 до 8 років, вона має бути щепленою і здоровою, а також важити не менше 25 кілограмів. Кров збирають у спеціальні контейнері, потім завдяки обладнанню розподіляють на необхідні складові, котрі вже й зберігають для переливання. Еритроцити в холодильнику можуть зберігатися 21 добу, плазма — рік. Великих запасів у банку крові не роблять, але мають список з десяти власників собак, які при потребі можуть стати донорами.

Ідея створити перший у західній Україні банк крові народилася менше року тому. Гроші на обладнання, а це 275 тисяч гривень, збирали всім світом — влаштовували благодійні вечірки та фотосесії, друкували та продавали календарі з безпритульними собаками та ветеранами війни. Тепер за місяць ветеринари можуть рятувати від 5 до 30 чотирилапих пацієнтів.

Схожі новини