Передплата 2024 «Добра кухня»

Держкомтелерадіо заборонив ввезення 17 російських книг через пропаганду імперських доктрин і комуністичного режиму

  • 23.03.2019, 12:11
  • 490

Держкомтелерадіо відмовив українським компаніям ТОВ «Етніктрейд» і ТОВ «Махаон-Україна» у видачі дозволів на ввезення з російської території 17 книг, у яких присутні ознаки пропаганди держави-агресора.

Як повідомляє прес-служба комітету, відмову надано на підставі висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції, передає Цензор.НЕТ.

«Ознаки пропаганди держави-агресора, його органів влади, імперських геополітичних доктрин і комуністичного тоталітарного режиму виявлено в книгах московських видавництв «Синдбад», ТОВ «Видавнича група «Азбука-Аттікус» і самарського видавництва «ВД Бахрах-М», — йдеться в повідомленні .

Зокрема, заборонено ввозити до України з метою поширення серії книг із психології Д. Райгородського (видавництво «ВД Бахрах-М»), оскільки експерти знайшли в ілюстраціях і змісті елементи пропаганди комуністичного тоталітарного режиму. Автор неодноразово посилається у своїх книгах на приклади партійних діячів, зокрема Леніна, Сталіна, дитячих прокомуністичних формувань («жовтенята», піонери), а в тестах для дітей пропонує питання про притаманні радянській добі державні свята.

«Книги психолога рясніють висловлюваннями на кшталт: «Ленін здобув свою харизму і владу як загальновизнаний вождь соціалістичної революції, що перемогла», «Кремль, цей колишній релігійний центр, де раніше коронувалися царі, став адміністративним центром радянської влади, яку символізує червона зірка. Ленін у своєму мармуровому мавзолеї, що охороняється солдатами, надає їй урочистого характеру присутності увічненої Революції…» — зазначають у прес-службі комітету.

У Держкомтелерадіо вказали також, що в передмові до книги Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» видавництво «Азбука-Аттікус» пропагує представників російського кіно Юрія Кару, Миколу Бурляєва, Валентина Гафта, яких за публічну підтримку військової інтервенції в Україні внесено до переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці.

«Це видання не буде поширюватися в Україні», — підкреслили в прес-службі.

Також відмовлено у наданні дозволу на ввезення книги Олівера Стоуна та Пітера Кузника «Нерозказана історія США» московського видавництва «Азбука-Аттікус». Експерти визнали, що книга містить низку створених рядянською пропагандою міфів про український національно-визвольний рух, які давно вже розвінчені істориками за допомогою фактів і документів.

Загалом, підсумували в Держкомтелерадіо, починаючи з 20 травня 2017 року коли набула чинності відповідна постанова Кабінету Міністрів України, Держкомтелерадіо надав 3008 відмов у видачі дозволів.

Зокрема, 189 відмов у видачі дозволів на ввезення 942 тисяч примірників видань антиукраїнського змісту, а також ухвалено рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу. Ще 2 819 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Схожі новини