Передплата 2024 ВЗ

В історичній аптеці буде… продуктовий супермаркет

У Львові зникає ще одна історична аптека — на розі вулиць Франка-Грушевського. Там постане продуктовий супермаркет, а про продаж ліків можна буде забути назавжди. Як і, зрештою, про автентичний вигляд старовинної аптеки.

Небайдужі львів’яни оприлюднили у соцмережах (на фото) невтішну картину: до аптеки звозять газовані води, продукти… Користувачі соцмереж не можуть втримати емоцій: чому в історичному центрі зникає ще одна аптека?

Це вже не перший випадок у Львові, коли історичні аптеки стають жертвами нових комерційних проектів. Яскравий приклад — аптека «Під Фемідою» на вулиці Дорошенка, 36. Цінні меблі, декор, двері та фасад спотворено. Зараз там продають жіночу білизну елітного бренду. Ця уже колишня аптека вирізнялася тим, що тут була чи не єдина титульна аптечна вивіска — три панно із травленого скла із зображенням Феміди, Гігієни та Ескулапа, а також напис Apteka pod Тemida. У 2015 році приміщення аптеки «Під Фемідою» було продано з аукціону за 10 мільйонів 400 тисяч гривень. Досі ніхто не знає, куди поділися раритетні скляні панно, дерев’яні аптечні меблі, обладнання, посуд…

У Львівській міській раді журналісту «ВЗ» повідомили, що історія руйнування аптеки на Франка-Грушевського зародилася ще 2007 році. Власник викупив приміщення, підписав з управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради угоду про те, що відновить аптеку, збереже там історичний дух: від меблів до інтер’єру.

Але… Як розповіла «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, аптеки там уже не буде, натомість працюватиме супермаркет. «Приміщення аптеки у приватній власності. Власник дав їх в оренду продуктовому магазину. Ми вимагали зберегти історичні елементи. Всередині є ліпнина (розети) та дерев’яні сходи. Їх обіцяють зберегти. Меблі — ні. Фасад будуть реставрувати. Але є інша проблема — на фасаді встановлено три кондиціонери. Ми вже спілкувалися з власником на цю тему, вимагали демонтувати, бо інакше загрожує штраф. Кондиціонери встановлені без дозволів».

Схожі новини