Передплата 2024 «Добрий господар»

До Винників повертається меч вікінга, історія якого «тягне» на детективний художній фільм

Меч вікінга каролінгського типу після багатьох поневірянь нарешті повертається туди, де і був знайдений — на територію Львівщини.

Як повідомив «ВЗ» міський голова Винник Володимир Квурт, 12 березня в Історико-краєзнавчому музеї міста Винники відкриється виставка «Врятовані скарби України», де буде експонуватися ця зброя.

Історія меча довга і майже детективна — три роки тому його на Львівщині відкопали «чорні археологи». Контрабандисти спробували нелегально вивезти його з України через Росію, але реліквію затримали митники Естонії та повернули Україні. Меч протягом року слугував доказом у кримінальному провадженні, потім його передали на реставрацію у Національний науково-дослідний реставраційний центр України.

А 5 березня у Національному заповіднику «Софія Київська» представники Національного науково-дослідницького реставраційного центру урочисто передали знахідку меру Винник Володимиру Квурту та директору винниківського Історико-краєзнавчого музею Ігорю Тимецю — за участі першого віце-прем'єра Степана Кубіва та міністра культури Євгена Нищука.

Міністр культури, виступаючи на урочистостях, розповів, що історія з мечем «тягне» на цілий художній фільм. Ба більше — з початку 2014 року, коли почалася війна з російським агресором, це вже третій меч, який волею Божею офіційно повертається в український музейний простір. Перший — меч Святослава, віднайдений на Хортиці, другий — меч скіфів, який принесли до музею у Слов’янську. Обидва мечі відреставрували і повернули у локальні музеї тих міст. Меч, знайдений на Львівщині — каролінгського типу, але це князівський меч. Він передавався з покоління в покоління і належав еліті. Таким чином три меча з трьох різних регіонів України символізують її боротьбу за незалежність.

«Цей меч цікавий тим що не має точного аналогу, він унікальний, — розповів художник-реставратор Віктор Голуб, який працював над реставрацією цієї реліквії. — Він особливий своєю унікальною композицією з хрестів — між прямими хрестами йдуть косі хрести — це символи воїнської доблесті. Меч весь був декорований. У нього масивний ефес, на якому колись була срібна інкрустація. Завдяки Міністерству культури ми отримали мікроскоп, а в Інституті електрозаврювання ім. Патона нам провели рентгенографію меча. В одному з хрестів було знайдено фрагменти мінералізованої міді з частками золота. Це свідчить про те що хрести були позолочені. Хрест — символ сонця. Рентгенофлуоресцентний аналіз підтвердив присутність золота в інкрустаціях».

Схожі новини