Передплата 2024 «Добрий господар»

Навіщо переходити на «літній» час: названо несподівані причини

  • 03.03.2019, 17:10
  • 710

Вважається, що переходити на «літній» час в Україні необхідно для раціонального використання світлого часу доби, в першу чергу для економії ресурсів. Існує думка, що це дозволяє заощадити до 2% електроенергії, оскільки темний час доби настає на годину пізніше.

Найважливіші факти про те, навіщо переходити на «літній» час в Україні і як це відіб'ється на здоров'ї людей зібрав STYLER.

Мінуси переведення годинників: здоров'я і енерговитрати

Дискусії щодо ефективності переходу на «літній» час в Україні не вщухають. Багато дослідників стверджують, що економія при переведенні незначна, а тим часом ця система може негативно позначитися на здоров'ї людей. У 2007 році експерти Кембриджського університету підрахували, що перехід на «літній» час не применшує, а навпаки стимулює споживання електроенергії. А ось академік РАМН Сергій Колесников прийшов до висновку, що дана практика може викликати проблеми зі здоров'ям у 20% людей.

Близько 84% респондентів, які брали участь в опитуванні, проведеному Єврокомісією в серпні 2018 року, висловилося за скасування переведення годинників на «літній» і «зимовий» час. У прийнятій Європарламентом в лютому 2018 року резолюції вказувалося, що наукові дослідження не змогли довести будь-яких позитивних результатів такої практики, але вказали на існування негативних наслідків для здоров'я людини, сільського господарства та безпеки дорожнього руху.

Плюси переходу на зимовий / літній час

Захисників системи теж вистачає. Деякі вважають, що здоров'я жителів тих регіонів, де стрілки годинника переводять на годину назад, навпаки покращиться. Це обумовлено тим, що пробудження в світлий час доби краще позначається на людському організмі. Навпаки, темний ранок може негативно вплинути на самопочуття і настрій людини.

Енергетична комісія Каліфорнії в 2008 році опублікувала дослідження, згідно з яким зимове споживання електроенергії в результаті переведення годинників знижується на 0,5%, а літнє — на 0,2%. Правда, Каліфорнія знаходиться на південь від України щодо екватора.

Згідно з дослідженням, проведеним Кембриджським університетом в 2009 році, ефект від «літнього» часу не можна зводити лише до економії електроенергії. Повинен враховуватися комплекс наступних економічних і соціальних факторів:

— зниження споживання електроенергії,

— зниження навантаження на навколишнє середовище та збереження природних ресурсів,

— зменшення числа автомобільних аварій,

— скорочення числа кримінальних випадків у вечірній час,

— збільшення доходів від туризму,

— гармонізація системи відліку часу з оточуючими країнами.

Альтернатива

У переведення годинників є альтернатива, якої дотримуються деякі країни, які відмовилися від цієї процедури, — зміщення початку роботи на деяких підприємствах на літній період. Тобто влітку робочий день починається раніше, ніж взимку, і, в залежності від складності роботи, не тільки на 1 годину. В Японії в деяких відповідальних випадках робота повинна починатися тільки через 2 години після сходу сонця, наприклад, при здачі іспитів.