Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна все ближче до стандартів ЄС: у країні з’явиться інститут економічного оператора

  • 28.02.2019, 18:07
  • 439

Верховна Рада схвалила законопроект про введення в Україні інституту уповноваженого економічного оператора. Прийняття відповідного закону дозволить наблизити митне законодавство України до стандартів Європейського Союзу.

Про це повідомляє УНІАН.

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні і за основу проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо деяких питань глави 5 розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами — з другої сторони)», який, зокрема, передбачає запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) і дозволить наблизити митне законодавство країни до стандартів Європейського Союзу.

За дане рішення проголосували 234 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів. У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора, аналогічного тому, який функціонує в ЄС.

Крім того, значна частина положень законопроекту стосується змін існуючих на сьогодні процедур декларування товарів. Зокрема, законопроектом передбачається запровадження короткої ввізної декларації, яка використовується в ЄС.

Міністр фінансів Оксана Маркарова, представляючи законопроект у парламенті, зазначила, що він уже неодноразово розглядався профільним комітетом, а його концепція обговорюється вже кілька років. При цьому Маркарова уточнила, що проект закону ще буде опрацьований спільно з профільним комітетом до другого читання.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, законопроект передбачає створення обмеженої кількості авторизованих економічних операторів. «Ми зараз встановили ту кількість операторів, яку, я сподіваюся, зможе адмініструвати новостворена митна служба», — сказала Южаніна.

Вона додала, що статус АЕО у перші три роки зможуть отримувати тільки підприємства, які є одночасно виробником-імпортером і виробником-експортером. Водночас, наголосила Южаніна, до них не належатимуть посередники, комісіонери й інші.

Схожі новини