Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові помер один із лідерів ОУН (Б) та в’язень «Аушвіцу» Омелян Коваль

  • 19.01.2019, 16:34
  • 728

У Львові у віці 98 років помер один з лідерів бандерівського крила Орагнізації Українських націоналістів та в’язень нацистського табору смерті «Аушвіц» Омелян Коваль.

Про це повідомляє Львіська міська рада.

«Такі люди, як Омелян Коваль — це жива історія, це приклад справжнього непоборного духу і великого бажання не стояти осторонь, а власними діями показувати, як будувати свободу і незалежність на своїй землі. Співчуваємо рідним та близьким. Сумуємо всією громадою», — сказав міський голови Львова Андрій Садовий.

Коваль став членом ОУН в 1938 році під псевдонімом «Дем'ян». У 1941 році керував проголошенням Акта відновлення Української держави в місті Долині на Івано-Франківщині, звідки він родом, нагадує «Прямий».

Наприкінці 1941 року його відправили до концтабору разом з першою групою 25 українських політв’язнів, названих «Групою Бандери». У ній також були брат Степана Бандери Василь, один з ідеологів ОУН Степан Ленкавський та політдіяч Петро Мірчук.

Після евакуації «Аушвіцу» 18 січня 1945 року Коваля відправили до «Мельк» та «Ебензе», звідки потім його визволили американські війська.

Після війни Коваль був головою ради українських громадських організацій Бельгії, а також одним із президентів Європейського Конгресу Українців. За Женевською конвенцією Коваль мав статус біженця у Бельгії, а в 1997 році отримав громадянство України.

Коваль був нагороджений українськими орденами Свободи та «За заслуги» ІІІ ступеню та бельгійським королівським орденом Леопольда.

Схожі новини