Передплата 2024 «Добра кухня»

Вибух у Магнітогорську. Нові подробиці причетності ІДІЛ

Очевидці вказують на ймовірний теракт із застосуванням гексогену

До вибуху у житловому будинку у Магнітогорську причетні Махмуд Джумаєв, Алішер Каїмов та Альмір Абітов. Джерела, які провадять незалежне розслідування, твердять, що ці люди близько року готувалися до терактів на Новий рік.

О 6.08 31 грудня пролунав перший дзвінок на номер «112» про вибух у будинку на вул. Карла Меркса, 164. Очевидець кричав у слухавку, що бачив легковий автомобіль, який заїхав під арку і вибухнув. Впав цілий під’їзд.

Криміналісти взялися за справу. Але інформацію про таємниче авто не внесли до спецповідомлень. Більше того, експертам не дали зробити аналізи на вибухові речовини на бетонних конструкціях, які були внизу завалів.

А Слідчий комітет у Челябінській області визначився з версією «вибух побутового газу».

За даними незалежного розслідування, одразу п’ятеро не пов’язаних між собою джерел розповіли, що у теракті використовували гексоген. Це білий кристалічний порошок, дуже потужна вибухівка. Він у кілька разів потужніший за тротил.

Імена виконавців теракту вдалося ідентифікувати після вибуху маршрутки, 1 січня. Напередодні двірник звернув увагу на пляшку, яка була у смітнику на зупинці маршрутки. Його занепокоїли дроти, які тягнулися від горла пляшки до мобільного телефона. Він повідомив про знахідку до поліції. Та ідентифікувала номер і взялася до операції із затримання його власника. Однак терорист і його двоє колег спробували прорватися крізь оточення на маршрутці. Після обстрілу машина вибухнула. На місці вибуху знайшли трьох загиблих — Махмуда Джумаєва, Алішера Каїмова та Альміра Абітова.

Незалежні розслідувачі припускають, що тривала мовчанка ІДІЛ про свою причетність до операції була спричинена суттєвою корекцією попереднього плану серії терористичних атак. Тим паче, що в організації не знали всієї інформації: після вибуху у житловому будинку бойовики «залягли на дно». Однак офіційна версія росіян про вибух газу додала ісламістам певності. Вони взяли на себе відповідальність за цей терористичний акт.

Тим часом, Слідчий комітет Росії радить не довіряти терористам, які приписують собі вибухи в Магнітогорську, — повідомляє прес-служба СК РФ.

«Слідів вибухових речовин або їх компонентів на вилучених з місця події фрагментах експертами і криміналістами не виявлено. Тому пропоную журналістам не довіряти повідомленням терористичних організацій, які, як відомо, приписують собі всі резонансні події в різних країнах світу», — заявила офіційний представник С К Світлана Петренко.

За її словами, з самого початку слідство відпрацьовує всі можливі версії трагедії, але на сьогоднішній день пріоритетною залишається версія вибуху побутового газу.

«Висновки про причини події можна буде зробити тільки за підсумками проведення комплексу слідчих дій і ретельного аналізу сукупності отриманих доказів», — заявила Петренко.

Вона зазначила, що в рамках кримінальної справи призначено комплекс експертиз, також триває збір інших доказів, допитуються свідки, очевидці і потерпілі.

Схожі новини