Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Матері полонених у Росії моряків попросили міжнародні організації допомогти звільнити синів

  • 17.01.2019, 11:13
  • 517

Батьки українських військовополонених моряків, яких захопила Росія біля берегів окупованого Криму, розповіли європейським дипломатам про ситуацію з їхніми синами.

Як повідомила у Facebook уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, вчора, 16 січня, відбувся брифінг з представниками посольств країн Заходу спільно з координатором групи адвокатів Миколою Полозовим. Батьки українських моряків також взяли у ньому участь і змогли особисто розповісти ситуацію європейським дипломатам.

За словами Денісової, серед країн-учасників брифінгу були представники Румунії, Норвегії, Нідерландів, Кіпру, Австрії, Португалії, Болгарії, Люксембургу, Хорватії, Канади, Великобританії, США, Фінляндії, Словенії, Мальти, Греції, Швейцарії, Данії, Литви, Швеції, Естонії, Представництва Є С в РФ, Латвії, Чехії.

«Рідні наших хлопців змогли особисто розповісти дипломатам про своє ставлення до ситуації, самопочуття і почули на свою адресу слова підтримки від представників іноземних держав», — написала Денісова.

За її словами, матері захоплених ФСБ біля берегів Криму українських військових звернулися до міжнародних організацій з проханням про допомогу у звільненні військовополонених.

«Всі рідні, близькі звертаються до вас, до міжнародних організацій, до тих, хто може як-небудь допомогти у звільненні наших хлопців … Низький вам уклін від усіх матерів. Будь ласка, допоможіть звільнити наших хлопців», — сказала мати капітана катера «Бердянськ» Дениса Гриценка Лариса Гриценко.

Також Денісова повідомила, що розповіла дипломатам про результати судових засідань, які відбулися 15 і 16 січня, про продовження строку тримання під вартою українських морякам.

Відповідаючи на питання дипломатів, вона поінформувала, що українська сторона наполягає на звільненні військовополонених моряків без будь-яких умов з боку РФ, беручи до уваги основні принципи, які закладені в Женевській конвенції.

Омбудсмен попросила дипломатів посилити тиск на російську владу щодо дотримання РФ норм міжнародного гуманітарного права, збереження і подальшого посилення відповідних санкцій.