Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Від нових умов туристичного оподаткування постраждають власники хостелів та їх гості»

Зараз мандрівники платять 1% від вартості проживання в готелях. Невдовзі будуть платити 0,5% - від мінімальної зарплати

З 1 січня 2019 року у Податковому кодексі України запрацювали нові умови та ставки туристичного збору в країні. Тепер суму так званого туристичного податку (від 0% до 5%) окремо затвердить на сесіях кожне місто, яке приймає гостей і отримує у міську скарбниці гроші від цієї галузі. Наступного тижня на сесії депутати Львівської міської ради затверджуватимуть новий туристичний збір для Львова. На перший погляд, його пропонують зменшити удвічі. Якщо тепер турист платить 1% від вартості проживання у Львові, то є шанси, що буде платити 0,5%, але але від мінімальної зарплати (з 1 січня 2019 року мінімалка — 4 тисячі 170 гривень). Закон також дозволяє коригувати туристичний податок упродовж року (у бік збільшення чи зменшення).

«Пропонуємо депутатам розглянути ставку 0,5% для внутрішніх та іноземних туристів. Україна є членом ООН та інших міжнародних організацій, тож ми не можемо дискримінувати іноземних туристів, — сказала на брифінгу начальник управління туризму Львівської міської ради Ліна Остапчук. —

Ставка 0,5% є однією з найнижчих в Україні. Проте за рахунок високої кількості туристів, загальні надходження у бюджет Львова не зменшаться. Очікуємо, що заклади розміщення сумлінно сплачуватимуть податковий збір, розуміючи, що ці кошти ідуть на розвиток інфраструктури міста".

Новий закон суттєво розширив перелік місць проживання, за зупинку в яких туристи мають сплачувати збір. Це готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати, санаторно-курортні заклади. Також туристичний збір сплачуватимуть у житлових будинках, прибудовах до житлового будинку, квартирах, котеджах, садових будинках, дачних будинках…

Заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник сказала «ВЗ», що туристичний збір сплачують лише туристи. Люди, які приїхали в місто в рамках відрядження чи на санаторне лікування, курортний збір не сплачують. Проте, не секрет, що оплату такого збору можна легко приховати. Не усі власники квартир, які заробляють на подобовій оренді, особливо в центрі Львова, справно сплачують у бюджет туристичний збір. Бо працюють «з чорною касою». Це визнає чиновниця мерії: «Усі заклади розміщення повинні сплачувати цей податок. Те, що не усі це роблять, — питання до фіскальних органів. Треба прописати в законі механізм виявлення таких квартир. Власники квартир, які здають в оренду на добу, активно себе рекламують на усіх сайтах бронювань».

Представники туристичного бізнесу Львова запропонували розглянути на сесії можливість диференціації туристичного збору для різних категорій розміщення. Кажуть, не чесно, коли п’ятизірковий готель і хостел (як бюджетний варіант відпочинку) платять в казну однаковий туристичний збір.

Телефоную по коментар до готельєрів, щоб почути їхню думку на можливі нововведення. Заступник директора чотиризіркового готелю Львова Олександра Гагаріна каже, насправді туристичний податок у Львові не зменшиться, а навпаки зросте. «Раніше туристи сплачували 1% збору від ціни готельного номера за мінусом податку та суми на харчування (сніданку), — наголошує пані Олександра. — Залежно від категорії готелю, ця ціна була в діапазоні 13−15 гривень. Тепер це 0,5% від мінімалки, тож будуть платити 20 гривень 83 копійки (за добу). Згідно зі старими правилами, якщо в номері жили двоє осіб і ціна туристичного збору для них становила 6−7 гривень, тепер кожен платитиме по 20 гривень (за двох — 40 гривень). Відтак надходження до міського бюджету повинні зрости».

За словами Олександри Гагаріної, від нових умов туристичного оподаткування постраждають власники хостелів та їх гості. «Ситуація призведе до спаду туристів, які практикують бюджетне проживання, — каже вона. — Раніше платили 10 гривень туристичного збору, то за новими правилами платитимуть 20 гривень. Тому ми запропонували мерії ухвалити хостелам менший відсоток і прив'язати ціну до вартості номера. Ідея нововведень — наповнити міський бюджет і вивести з тіні заклади проживання, які не сплачують туристичного збору».

Схожі новини