Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна увійшла до топ-5 місць, де може початися Третя світова війна

  • 24.12.2018, 18:28
  • 1 488

Світ зміг уникнути великої війни між головними силами після 1945 року. Навіть попри те, що США і СРСР кілька разів були дуже близько до крайнощів в часи Холодної війни.

У перші два десятиліття після падіння Берлінської стіни війна між великими державами здавалася фактично неможливою. Сьогодні ж, коли піднесення Китаю триває, а Росія остаточно відкинула міжнародний лад, конфлікт між потужними державами знову в меню, пише ТСН.

Щороку у виданні The National Interest професор Військового коледжу армії США Роберт Фарлі складає список із п’яти місць світу, де може спалахнути Третя світова війна. Цього року, як і минулого, туди знову потрапила Україна.

Південно-Китайське море

Південно-Китайське море все більше охоплює торговельна війна між США та Китаєм. Наразі цей конфлікт розігрується за допомогою обміну агресивними висловлюваннями, митами й іншими торговельними санкціями. США і Канада нещодавно загострили його, арештувавши виконавчого директора китайської компанії Huawei, що викликало дії у відповідь з боку Пекіна проти канадських громадян і американських фірм.

Поки що США і Китай не пов’язали напруженість в торгівлі з суперечками у Південно-Китайському морі. Однак, відносини між ними продовжують погіршуватися. Рано чи пізно якась зі сторін може наважитися вийти за межу, накреслену доларами, словами і юридичними поданнями. Якщо Китай чи США вирішать, що їхні торговельні відносини, які впродовж двох десятиліть були двигуном глобального економічного зростання, постали перед серйозним ризиком, і якщо вони зроблять висновок, що конфлікт неминучий, якась зі сторін може зрештою наважитися «зняти рукавиці» в Південно-Китайському морі.

Україна

Світ згадав про Україну після того, як Росія обстріляла, протаранила і захопила українські кораблі в Азовському морі. Цей епізод посилив напруженість в кризі, яка триває вже кілька років. Україна у відповідь запровадила воєнний стан, який міг означати, що уряд допускав «початок можливих заворушень».

Насправді, у Росії нібито немає інтересів, які могли підштовхнути її до порушення статус-кво перед українськими виборами. А Україні досі бракує можливостей, щоб змінити ситуацію на місцях. Після виборів, вірогідно, базове рівняння війни не зміниться. Однак, може з’явитися непевність. Зважаючи на напруженість між Росією і США, навіть невеликий зсув може порушити непростий баланс, який зберігався кілька останніх років. І це може привести Східну Європу до повного хаосу.

Перська затока

Вічна політична і військова криза на Близькому Сході переросла у неймовірну втому. Економічний тиск на Іран продовжує зростати. США роблять ще більш агресивні кроки, щоб скоротити торгівлю. Війна Саудівської Аравії у Ємені не вщухає. А в цей час сирійська громадянська війна хоч і стала менш нищівною, але великі гравці, такі як Росія та США, досі в ній беруть участь.

Однак, як і будь-яке тління, війна в Сирії може розгорітися. Політичне потрясіння в Ірані може дестабілізувати регіон, підштовхнути Іран до більш агресивної поведінки чи, навпаки, зробити Тегеран легшою здобиччю для його ворогів. Напруженість між курдами, Туреччиною, сирійцями й іракцями може перерости у відкритий конфлікт будь-якої миті. Нарешті, лідер Саудівської Аравії неодноразово демонстрував схильність до ризику, навіть коли чутки про стабільність королівства стають все голоснішими. Зважаючи на стратегічну важливість регіону, будь-яка нестабільність може призвести до початку війни між США, Росією і навіть Китаєм.

Корейський півострів

Безумовно, правильним є твердження, що напруженість на Корейському півострові за останній рік значно зменшилася. Диктатор Кім Чен Ин продемонстрував певну поміркованість у питанні ядерних і ракетних випробувань. А президент США Дональд Трамп пом’якшив свою риторику щодо Північної Кореї. Перспектива зміцнення миру на Корейському півострові здається найбільш вірогідною з середини 1990-х років.

Втім, серйозні пастки все ще є. Президент США поставив на кін свій престиж, уклавши угоду з КНДР, яка нічого не зробила у ключових напрямках — не скоротила та навіть не сповільнила виробництво ядерної зброї і балістичних ракет. Радники президента Трампа знають про це і незадоволені цим фундаментальним протиріччям. Якщо Трамп розчарується в Кімі, якщо співробітники адміністрації спробують зіпсувати будь-яку угоду, або якщо Кім розчарується в Трампі, відносини між Вашингтоном і Пхеньяном можуть зіпсуватися дуже швидко. Більш того, ні Китай, ні Японія не повністю згодні з примиренням між Південною Кореєю і повністю ядерною Північною Кореєю, хоча причини їхнього скептицизму зовсім різні. Загалом ситуація в Кореї залишається набагато більш небезпечною, ніж, за найоптимістичнішими оцінками, можна було б припустити.

Непередбачуваність?

Одного разу полковник у військовому коледжі американської армії виразно сформулював цю проблему: «Сполучені Штати помилково передбачили кожен конфлікт після Корейської війни. Чому ми очікуємо, що Третя світова війна буде якоюсь іншою?» Великі держави, як правило, направляють дипломатичні, військові та політичні ресурси в ті місця, які вони вважають найбільш серйозними конфліктами для себе. Менш критичним конфліктам не приділяється стільки уваги, а це означає, що вони іноді можуть перерости в серйозні конфронтації, перш ніж хтось помітить, що відбувається. Руйнівний конфлікт може виникнути в країнах Балтії, в Азербайджані, в Кашмірі або навіть у Венесуелі, тоді як лише Сполучені Штати, Китай і Росія мають стільки уваги. Якщо настане Третя світова війна, вона може прийти з абсолютно несподіваного напрямку.

Чи більш небезпечний сьогодні світ, ніж рік тому? Можливо, ні, хоча руйнування відносин між Китаєм і Сполученими Штатами віщує біду на майбутнє. Точки запалення можуть з часом змінюватися, але фундаментальні основи конфлікту — розпад військової гегемонії США і супутній їй глобальний міжнародний лад — означають, що найближче майбутнє, ймовірно, стане більш небезпечним, ніж недавнє минуле.

Схожі новини