Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це приміщення порожнє з 2015 року. Жодних звернень від Центру опіки не було…»

Чому у Львові досі немає приміщення для навчання та виховання дітей-сиріт?

Поки Львівський центр опіки сиріт займався своїми безпосередніми обов'язками, тобто вихованням і навчанням дітей-сиріт, Львівська обласна рада взялася за чергове приміщення та намагається його продати. Чому для установи, що опікується дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, у Львові досі не знайшлося пристойного приміщення? Про це журналіст «ВЗ» запитала у отця та голови «Центру опіки сиріт» Романа Прокопця. А також у чиновників, які розпоряджаються комунальним майном області.

«Ми звернулися з листами до обласної ради, до депутатського корпусу, з тим, щоб територію на вулиці Короленка, 7, разом із приміщенням передали у користування „Центру опіки сиріт“, — розповів отець Роман Прокопець. — Ця будівля стоїть пусткою ось уже чотири роки… Раніше у ній була школа-інтернат № 2, і будівля належала місту. Коли дітей стало менше, усіх перевели в один корпус. А інший передали на баланс області».

«Більшість наших проектів, над якими працюємо понад десять років, спрямовані на духовний супровід та опіку дітей-сиріт та молоді, — веде далі Роман Прокопець. — У приміщенні на вул. Короленка, 7 ми облаштували базу Святого Миколая, куди усі охочі приносили подарунки, речі для тих, хто цього потребує. Як такого осередку у нас немає. Маємо буквально кілька метрів квадратних в одному з інтернатів. Це невеличке приміщення служить нам і кулінарним гуртком „Казанок“, де діти вчаться готувати, і офісом. Маємо іконописну школу. Зустрічаємося там з волонтерами. Нам потрібне приміщення, де можна було б організувати для дітей табори та гуртки. Ми спізнилися з проханням передати нам це приміщення (на вул. Короленка, 7. — Авт.). До нашого Центру приїжджають діти зі всієї Львівщини. І наше завдання — допомогти їм пройти важкий етап в їхньому житті».

Роман Прокопець каже, допомагають дітям-сиротам також із житлом. Сьогодні є спільні проекти із забудовником та службою у справах дітей. Діти-сироти сплачують третину вартості житла.

В. о. начальника управління майном спільної власності ЛОР Віктор Кусий каже, є рішення сесії Львівської облради від 25 жовтня, відповідно до якого приміщення на вул. Короленка, 7 підлягають приватизації. «Тобто ці приміщення виставлені на продаж. На сьогодні уже завершується грошова оцінка цих будівель. А це — майже 3 тисячі квадратних метрів. Далі їх виставлять на аукціон. Стартова ціна — близько 30 млн. грн. Але, згідно із рішенням ЛОР, покупець зобов'язаний використовувати ці приміщення для освітніх потреб».

Цікавлюся у чиновника, чи зможуть освітяни брати участь в аукціоні. «Вважаю, для приватних закладів це цілком підйомна сума, — каже Віктор Кусий. — Так, там потрібно вкласти кошти у ремонт, приміщення у не надто хорошому стані. Але там можна організувати якісний освітній заклад середньої або вищої освіти. Аукціон буде проводитися через електронну систему „Прозоро“. Тоді й стане відомо, які учасники подалися і хто переміг. Аукціон плануємо оголосити наприкінці грудня».

«Центру опіки сиріт, мабуть, нічого не світить? Для участі в аукціоні потрібні чималі кошти», — кажу. «Вони мають право взяти участь у такому аукціоні. А кошти утримувати таке майно у них є? — запитує чиновник. —
Зробити у приміщенні ремонт? Це величезна будівля (там ще є гараж і майстерня). Рішення про приватизацію — це, по суті, продубльоване рішення 2015 року. Тоді було рішення обласної ради про приватизацію. Але його не реалізували з різних причин (зокрема і через зміни у Законі про приватизацію). Це приміщення порожнє з 2015-го і по сьогодні, і жодних звернень від Центру опіки не було. Лише після того, як визначилась доля цих приміщень, з'явилися звернення про їх безоплатну передачу».