Передплата 2024 «Добра кухня»

Сенцову вручили премію Сахарова: Сестра українського режисера зачитала його лист

  • 12.12.2018, 16:48
  • 743

Українському політв’язню режисеру Олегу Сенцову в Страсбурзі вручили премію імені Сахарова. Нагороду замість в’язня Кремля отримала його сестра Наталія Каплан.

Про це повідомляє «Громадське».

Під час церемонії вручення премії, яка відбулась 12 грудня, сестра Сенцова Наталія Каплан зачитала листа від ув’язненого режисера.

" Сучасність часто не справедлива, історія справедлива завжди — з часом все завжди встає на свої місця і називається своїми іменами. І хтось падає вниз, на купу сміття, під прокляття звільненого народу, разом з уламками пам'ятників самому собі, а хтось, кого раніше переслідували і майже всі зневажали, навпаки, після смерті посідає гідне місце в світовій історії, і його ім'ям починають називати вулиці, кораблі, премії. Наприклад, як ця. Андрій Сахаров це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним — це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму. Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду", — зазначив Сенцов у своєму зверненні.

Він також заявив, що історія з часом розставить все по місцях і той, кого раніше переслідували і зневажали, після смерті посяде гідне місце в світовій історії, і його ім'ям почнуть називати вулиці, кораблі, премії.

Як відомо, Сенцов у російській в’язниці оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів в Росії та на окупованих нею територіях. Однак через 145 днів він припинив голодування.

Схожі новини