Передплата 2024 ВЗ

Українські вчені розробили частину ракети-носія «Антарес» для NASA: запуск пройшов успішно

  • 20.11.2018, 10:49
  • 619

17 листопада 2018 року об 11 годині 01 хвилині за київським часом (4 годині 01 хвилині за північноамериканським східним часом) з Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) проведено успішний пуск ракети-носія (РН) «Антарес», підготовка якої до пуску, її випробування i пуск виконані за участю українських фахівців.

Про це повідомляє прес-служба ДП «КБ «Південне» у Facebook.

РН «Антарес», головним розробником якої є американська корпорація Northrop Grumman, вивела на орбіту вантажний корабель Cygnus, який повинен доставити на Міжнародну космічну станцію близько 3450 кг корисного вантажу на замовлення NASA — провізію та речі для екіпажу, матеріали для наукових досліджень, устаткування для станції та виходу у відкритий космос, комп'ютери та комплектуючі. Стикування з МКС заплановано на 19 листопада.

Свій корабель цієї місії Cygnus CRS NG-10 S.S. John Young корпорація Northrop Grumman назвала на честь колишнього астронавта NASA Джона Янга, який здійснив 6 космічних польотів (в тому числі перший пілотований політ на космічному кораблі Gemini, другий політ на орбіту Місяця на космічному кораблі Apollo 10, п’яту місячну експедицію на космічному кораблі Apollo 16, перший політ на космічної транспортної системи Space Shuttle), одного з 12 астронавтів, що висадилися на Місяці, директора Відділу астронавтів NASA в 1974—1987 роках, Помічника директора і Технічного директора Космічного центру NASA імені Джонсона в 1987—2004 роках, людину, яка віддала NASA в цілому 42 роки свого життя.

Основну конструкцію першого ступеня PH «Антарес» розробило ДП ЦКБ «Південне» та виготовило ДП ВО ПМЗ у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн.

Підготовка PH «Антарес» до пуску, її випробування i пуск виконані за участю українських фахівців, які у повному обсязі забезпечили виконання вcix операцій у своєму ceктopi відповідальності. Згідно з контрактом технічна підтримка пуску, приймання та обробка телеметричної інформації у режимі реального часу здійснювались з території КБ «Південне».

Це був дев’ятий пуск РН «Антарес», який компанія Northrop Grumman Innovation Systems (колишня Orbital ATK) здійснила за контрактом з NASA. Наступний пуск заплановано на квітень 2019 року.

У рамках програми «Антарес» українська сторона виконала увесь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для PH, замовленої Національним кocмiчним агентством США.

Як зазначається у повідомленні, проект «Антарес» є вдалим прикладом кооперації підприємств космічної галузі України у міжнародних космічних проектах, сталої зовнішньоекономічної діяльності наших підприємств та присутності української ракетно-космічної галузі на світовому космічному ринку.

Схожі новини