Передплата 2024 ВЗ

Зоозахисники б’ють на сполох: хутряні ферми з Європи масово переносять в Україну

  • 19.11.2018, 09:08
  • 1 158

Світ поступово відмовляється від виробів з натурального хутра. Нещодавно Європейський союз заборонив хутрові ферми, та й багато світових брендів вже відмовилися від одягу з використанням натурального хутра. Адже таке виробництво не тільки антигуманно, але і несе шкоду екології.

В Україні теж є ініціативи, які спрямовані на те, щоб викорінити хутряну промисловість. Петиція про заборону виробництва хутра в кінці вересня цього року зібрала рекордну кількість голосів (більше 27 тисяч при необхідних 25 тисячах) і була передана на розгляд Верховній Раді. Проте, поки що на законодавчому рівні це питання не регулюється, а в країні продовжують вбивати тисячі тварин, щоб шити шуби, повідомляє «Сегодня».

Великобританія, Нідерланди, Австрія, Чехія, Македонія — країни Європи масово почали відмовлятися від виробництва хутра і забороняти хутрові ферми. В Україну світові тенденції приходять із запізненням, і, якщо скрізь вже говорять про те, що це жорстоко і шкідливо, а світові бренди відмовляються від такого одягу, в нашій країні все ще продовжують функціонувати хутряні ферми.

До того ж, заборона хутряних ферм в ЄС, не дивлячись на весь позитив, тільки погіршила ситуацію з хутровими фермами в Україні. Так, вітчизняне законодавство не забороняє діяльність таких підприємств, і лояльно ставиться до очевидних екологічних загроз, тому європейські ферми почали масово переносити виробництво до нас.

«Ми дуже давно говорили, що на тлі закриття ферм в Європі буде відбуватися серйозний перенесення всіх шкідливих виробництв в країни, що розвиваються. Зараз планується будівництво трьох ферм, яке в рази збільшить поголів'я хутрових тварин. Поки ми говоримо і подаємо петиції, бізнес працює дуже жваво. Заборонити і закрити існуючі ферми складніше, ніж не допустити відкриття нових», — говорить Антон Вакуленко, голова громадської організації «Єдина планета».

До слова, саме організація «Єдина планета» і проводить кампанію ХутроOFF, в рамках якої була створена та сама петиція про заборону хутряних ферм.

«Наша основна вимога — хоча б ввести певний мораторій на відкриття нових ферм на період, поки йде розгляд петицій і пишеться законопроект. Підписання петиції — це хороший сигнал, але число ферм зростає, як і кількість тварин, які там страждають», — пояснює Вакуленко.

Схожі новини