Передплата 2024 ВЗ

Зонд NASA, що максимально наблизився до Сонця, передав на Землю сигнал

  • 09.11.2018, 13:58
  • 611

Сонячний зонд NASA Parker пережив своє перше зближення з Сонцем, пролетівши повз зірку на відстані близько 24 мільйонів кілометрів.

Протягом наступних семи років зонд буде використовувати гравітацію Венери, щоб наблизиться до Сонця, повідомляє nv.ua з посиланням на Inverse.

Апарат, створений Лабораторією прикладної фізики Джона Хопкінса, передав перший сигнал після зближення з Сонцем. Отриманий сигнал свідчить, що Parker Solar Probe діє нормально і всі його інструменти працюють і збирають дані. Але цей запис — тільки перший з багатьох, обіцяють учасники місії Parker. Фаза першого зближення завершиться 11 листопада і через кілька тижнів зонд почне передавати на Землю наукові дані.

«Ми збираємося наблизитися до Сонця ближче, ніж раніше. Ми не збираємося це робити один раз, ми не будемо робити це двічі — ми будемо робити це 24 рази, і це жахливо», — зізнався менеджер проекту Ендрю Дрісман.

Найбільш тісне зближення з Сонцем заплановано на середину грудня 2024 року, коли Parker опиниться на відстані близько 9−10 сонячних радіусів (близько шести мільйонів кілометрів) від зірки.

Використовуючи дані, передача яких між Землею і зондом займає близько 30 хвилин, вчені прагнуть краще зрозуміти космічну погоду, наприклад сонячні вітри. Хоча Сонце знаходиться на відстані 150 млн км, космічна погода впливає на інструменти астронавтів і жителів Землі, спотворюючи дані супутників, включаючи системи GPS.

Для найшвидшого космічного корабля в історії передача наукових даних — дуже довга затія. Через орієнтацію космічного корабля на Сонці вчені повинні чекати кілька тижнів, перш ніж дані можуть бути передані назад на Землю.

Схожі новини