Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені розробили вірус, що вбиває рак

  • 06.11.2018, 10:34
  • 627

Онкологи з Нової Зеландії і Японії визначили, як антираковий вірус заражає і вбиває ракові клітини. Відкриття просуває нові методи лікування злоякісних пухлин.

Про це повідомляє nv.ua.

Днями вони опублікували роботу, де описується поведінка онколітичного (антиракового) вірусу, передає видання Medical News Today.

Наукова стаття може стати проривом у віротерапії — лікуванні онкології за допомогою зараження пухлинних клітин вірусами.

Знайдений на початку 2000-х вірус Сенека-Валлі вважається одним з найперспективніших в цьому напрямі, оскільки він знищує тільки ракові клітини і залишає здорові. Медики з Нової Зеландії і Японії довели, що вірус впливає на білковий рецептор ANTXR1, розміщений на поверхні хворих клітин. А рецептор здорових тканин ANTXR2 залишається недоторканим.

Відкриття стало можливим, завдяки новим технологіям у сфері кріоелектронної мікроскопії — спостереження процесів при температурі нижче мінус 153 градусів Цельсія.

В таких умовах фахівці могли спостерігати за змінами в структурі тисяч маленьких частинок з високою роздільною здатністю.

Головною проблемою є те, що імунна система людини знищує «лікувальний» вірус протягом декількох тижнів, чого явно недостатньо для боротьби з раком.

Вчені кажуть, що результати їх роботи допоможуть знайти застосування вірусу Сенека-Валлі таким чином, щоб у організму не розвивалася стійкість до нього. Для цього потрібно модифікувати його і залишити лише ту частину, яка впливає на рецептор уражених клітин ANTXR1.

У перспективі, за допомогою такої технології, можна розробляти нові ліки і терапії, які будуть вбивати близько 60% видів людських ракових клітин.

«Головною перевагою використання вірусу Сенека-Валлі є те, що його рецептор виражений в більшості видів онкологічних захворювань. Це означає, що у нас є вірус, який діє як „ключ до всіх дверей“, який може розблокувати різні типи пухлин. Зараз ми намагаємося зрозуміти, як вірус розмножується в конкретних ракових клітинах і як ми можемо використовувати ці знання, щоб зробити його сильнішим. Ми хочемо дізнатися, як різні типи пухлин реагують на інфікування і що точно буде нашою перевагою», — говорить один з авторів роботи доктор Міхнеа Бостіна.

Схожі новини