Передплата 2024 «Добрий господар»

Розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі впирається в «глухий московський кут», — Порошенко

  • 29.09.2018, 13:34
  • 501

Більшість членів Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй підтримують українську ініціативу щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на урочистостях з нагоди 25-річчя Національної академії правових наук у Харкові повідомляє Укрінформ.

«З нами зараз США, Велика Британія, Франція, три з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН. Ведеться інтенсивний діалог з Китаєм, який точно не буде проти. Більшість членів Ради Безпеки ООН також за і про це свідчать ті переговори, які я провів учора і позавчора. Лише одна країна проти — Російська Федерація», — сказав Порошенко.

Він підкреслив, що вирішення питання розгортання миротворчої місії ООН впирається наразі в «глухий московський кут».

Разом з тим, Президент нагадав, що наразі Україна, США, Німеччина та Франція мають спільне бачення такої місії і, за його словами, готові «практично зараз» виносити спільну резолюцію на розгляд Радбезу ООН. При цьому він відзначив, що якщо Росія скористається правом вето, то це буде її викликом проти міжнародної спільноти й ще більше посилить її ізоляцію.

За словами Глави держави, миротворча місія ООН на Донбасі, на чому наполягає Україна, дозволить значно зменшити ризик ескалації військового конфлікту на сході України, а також завадить постачанню зброї з боку РФ та найманців.

«Так, миротворча місія ООН — це не мир, але вже точно і не війна. Миротворці ООН на всій території окупованого Донбасу з виходом на неконтрольовану ділянку україно-російського кордону гарантують припинення активних бойових дій. Коли там буде миротворчий корпус, Росія буде змушена вивести свої окупаційні регулярні війська, а миротворці роззброять незаконні збройні формування. Це значно зменшить ризик ескалації повномасштабної війни з Росією… Це зупинить постачання російських найманців, зупинить постачання зброї», — сказав Президент.

На переконання Глави держави, це відкриє шлях до політичного врегулювання ситуації, пов'язаної з російською агресією.

Водночас, зауважив Петро Порошенко, на сьогодні неможливо назвати навіть приблизні терміни рішення про миротворчу місію. Але це те, що відповідає національним інтересам і Україна має наполегливо над цим працювати, наголосив Президент.

Схожі новини