Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові вже уп’яте відбувся фестиваль «Дні Хорватії у Львові»

  • 24.09.2018, 18:56
  • 1 419

Хорватія — одна з традиційних країн літнього відпочинку львів’ян. Торік Хорватію відвідали сто тисяч жителів міста Лева. Хорвати вважають, цифра ця невелика. Пожвавити стосунки між балканською країною та Львовом покликаний фестиваль «Дні Хорватії у Львові», який уп’яте відбувся у нашому місті.

Аби почерпнути інформацію про багатовікову культуру, традиції хорватського народу, зануритися у творчу атмосферу, на фестиваль вирушила журналіст «ВЗ».

Ініціатива «Дні Хорватії у Львові» стартувала з хорватського міста Задара, а громадська організація «Біла Хорватія», яку заснували українці у Львові, стала його організатором. Проект розвивається, з кожним роком зростає кількість його друзів, партнерів. Цього року свято відбулося під патронатом президента Республіки Хорватія Колінди Грабар-Кітарович і тривало три дні. Завітали до Львова аж чотири делегації, загалом понад 50 осіб. Це делегації з посольства Хорватії в Україні¸ міських рад хорватських міст Задара, Прега, Дугого Острова і Салі. Почесним гостем фестивалю став Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч.

Дні Хорватії урочисто відкрили в Італійському дворику. Гарного музичного акценту дійству надали народний ансамбль пісні й танцю «Черемош», хорватський квартет Leut та етногурт Tovareca muzika з містечка Салі. Згодом хорватські музичні колективи взяли участь у Транскордонному фольклорному фестивалі ORNAMENTY FEST, що відбувся на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку. Один день фестивалю присвятили спорту — відбувся міжнародний турнір з міні-футболу, де змагалися чотири команди.

Ще одна локація фесту — Порохова вежа, де відкрили фотовиставку «Узмор'я» хорватського журналіста й фотографа Андріни Луїч. А поціновувачі живопису відвідали виставку молодої талановитої хорватської художниці Мірти Бобан «Proважливе» у Музеї ідей. Під час круглого столу «Співпраця між Задарським і Львівським регіонами у сфері економіки» говорили про розвиток економічної співпраці. На жаль, наразі немає прямого транспортного сполучення Львів — Задар, тому є над чим працювати.

«Західна Україна і Хорватія — дуже близькі регіони, ми просто далека родина, — розповів „ВЗ“ голова товариства Біла ХорватіяМарін Лерга. — Працюємо над тим, аби якомога тісніше йшла співпраця між Західною Україною й Хорватію — у сфері культури, мистецтва, економіки, спорту, щоб реалізовувалися конкретні програми, а не тільки йшли розмови про співпрацю».

Який фестиваль без презентації національної кухні? У ресторані «Порохова вежа» традиційні національні страви готував хорватський кухар, професор кулінарної школи у місті Задарі Ренато Кралєв.

Журналісту «ВЗ» пан Ренато розповів: «Готую страви з риби, бо усім відомо що вони — здорові й корисні, Їх треба їсти щонайменше двічі на тиждень. Хотів продемонструвати, як виглядатиме наша хорватська кухня, коли ви приїдете до нас у Хорватію. Думаємо, чи не відкрити у Львові ресторан хорватської кухні». Ренато Кралєв запросив до кухні й розповів, що привіз восьминога, з якого готує пеку — традиційну хорватську страву. Це картопля з восьминогом, запечена на дровах. Також із восьминога шеф-кухар готував салати.

За підсумками фестивалю хорватські журналісти створюють фільм, який покажуть на Хорватському національному телебаченні. Фестиваль відбувся за підтримки Львівської ОДА, Львівської міськради, Обласної Спілки архітекторів, Історичного музею.

Автор: Олена ПЕТРИК

Фото автора і організаторів