Передплата 2024 ВЗ

Громадськість Львова виступає проти звільнення керівниці Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є»

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся з цього приводу до Єврейського розподільчого комітету «Джойнт».

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся з офіційним листом до директора Американського Розподільчого коммітету «Джойнт» в Центральній та Західній Україні Даніеля Гершовича з проханням залишити на посаді директора Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар"є» Адель Діанову і дати змогу й надалі розвивати діяльність центру «Хесед-Ар"є».

«Здавна Львів був мультикультурним містом, де поряд із українцями жили вірмени, євреї, греки, — йдеться у листі Андрія Садового. — Тому для міста важливо берегти та розвивати нашу спадщину, сприяти зростанню обізнаності громади з історією єврейської спільноти — у Львові зокрема. Саме тому Львів докладає чимало зусиль для вшанування єврейської культурної спадщини міста — матеріальної, і нематеріальної. Серед численних фондів, які працюють у Львові, чільне місце займає Львівський обласний єврейський благодійний фонд „Хесед-Ар"є“, який багато років очолює пані Адель Діанова. Завдяки її наполегливій багаторічній праці ця організація стала справжнім центром співпраці громад. Також за її ініціативи щороку відбувається найбільший в Україні міжнародний фестиваль єврейської музичної культури „LvivKlezFest“. Тому з превеликим занепокоєнням я отримав звістку про можливе звільнення пані Аделі Діанової. Її звільнення з поста директора може негативно позначитися як на діяльності організації, так і на ефективності ведення українсько-єврейського діалогу в цілому».

Інформація про можливе звільнення Аделі Діанової з’явилася декілька тижнів тому. Подейкують, «Джойнт» зменшує фінансування єврейських структур в Україні… Відповідно «під питанням» опинилося проведення у Львові яскравого і добре розкрученого фестивалю єврейської культури «LvivKlezFest». Аби подивитися на це феєричне дійство, щороку до Львова з’їжджаються сотні закордонних гостей.

Відтоді на ім’я голови «Джойнту» в Центральній та Західній Україні Даніеля Гершовича надійшло багато звернень на підтримку незмінної керівниці львівського «Хеседу». І не тільки від єврейської громадськості, а й від українських. Так, лист керівникам єврейських благодійних структур і в Посольство Ізраїлю підписали відомі львів'яни. Зокрема, народні депутати Олег Березюк та Ірина Подоляк, правозахисник та віце-ректор УКУ Мирослав Маринович, культуролог, директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького Тарас Возняк, президент Форуму видавців Олександра Коваль, відомий культуролог Андрій Павлишин та інші.

Сама Адель Діанова у розмові з кореспондентом «ВЗ» зазначила, що наразі нічого не коментує. Проти звільнення свого керівника виступають і працівники фонду «Хесед-Ар"є». Вони також відправили листа у «Джойнт», але наразі не отримали відповіді. «За ті роки, що „Хеседом-Ар'є“ керує Адель Діанова, він став не тільки соціальною організацією, яка допомагає усім, хто цього потребує і працює, як налагоджений годинник, а й справжнім серцем громадського та культурного життя Львова, — розповіла „ВЗ“ солістка та художній керівник ансамблю „Варнічкес“, що діє при фонді „Хесед-Ар'є“, Олександра Соміш. — Одним із найяскравіших ініціатив Аделі Діанової є фестиваль „LvivKlezFest“. Це не тільки найбільший єврейський фестиваль в Україні, а й на території країн колишнього СНД. Він стає в один рівень із найпрестижнішими європейськими фестивалями. Тут уже мова йде про Адель Діанову, як про лідера, який здатний так організувати команду, щоб вона фонтанувала ідеями. І при тому не забувала, що головна функція фонду — допомагати потребуючим. Якщо з посади піде Адель Діанова, то на 90% більшість із прекрасних здобутків у царині українсько-єврейських стосунків, популяризації єврейської культури в Україні просто зникнуть».

Схожі новини