Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Соціологи розповіли, які персоналії українці хочуть бачити в політиці

  • 01.08.2018, 13:29
  • 533

Більшість українців вважає, що Україні потрібні нові політичні лідери.

Це засвідчили результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічної служби Центру Разумкова, передає Укрінформ.

Згідно з дослідженням, вбачають потребу в нових лідерах 62,1% опитаних, 26,9% вважають, що на сьогодні цілком достатньо тих, що вже є, 11% - не змогли відповісти.

Водночас 33,5% опитаних вважають, що такі нові лідери можуть з'явитися з нових політичних сил, 29,7% - з уже існуючих партій, в яких ці нові обличчя були не на перших ролях, 28,1% - з організацій громадянського суспільства, 25,8% українців вважають, що вони можуть з'явитися з кола вчителів, науковців тощо.

Окрім того, 16,8% бачать нових лідерів серед учасників АТО на Донбасі, 15,3% - серед волонтерів, 9,2% - з малого та середнього бізнесу тощо.

Також 75,1% опитаних позитивно ставляться до того, що окремі громадські активісти стають політиками, бо вважають, що таким чином може відбутися якісне оновлення політики, а також через те, що таким чином можна реально впливати на ситуацію в країні.

Негативно ж до цього ставляться 26,2%, пояснюючи це тим, що, на їх думку, громадською діяльністю можна принести більше користі суспільству, а також тим, що без потужних фінансів і корупційних зв'язків вони не можуть стати впливовими політиками.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене з 19 по 25 травня Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Усього було опитано 2019 респондентів за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій Криму та окремих територій у Донецькій та Луганській областях). Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Схожі новини