Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні створили Національний фонд досліджень

  • 04.07.2018, 16:50
  • 623

Україні створено Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок.

Відповідну постанову затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 4 липня 2018 року, повідомляє Урядовий портал.

Прийняте рішення передбачає не лише утворення Національного фонду досліджень, а й затвердження Положення про Фонд та визначення граничної чисельності його працівників — 60 осіб.

«Саме цей фонд відповість на виклики щодо недостатності прозорості фінансування. Фонд зможе зробити доступними гранти для різних представників науков-технічної сфери», — заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

«Ми передбачаємо вперше в Україні індивідуальні, колективні і інституційні гранти. Напрями грантової підтримки різні», — повідомила міністр.

Фонд є некомерційною і неприбутковою організацією.

Кошти Фонду формуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків, зокрема, й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством коштів.

Розмір бюджетного фінансування Фонду визначатиметься окремим рядком бюджету, на підставі пропозицій очолюваної Прем’єр-міністром України Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

«Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів. Це означає, що система грантової підтримки буде гнучкою та даватиме більше можливостей для усіх українських науковців», — наголосила Лілія Гриневич.

Нацфонд досліджень працюватиме за такими основними напрямами:

• безпосередньо виконання наукових досліджень та розробок;

• сприяння науковій співпраці, науковій мобільності, зокрема наукове стажування наукових працівників, у тому числі й за кордоном;

• розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок;

• розвиток дослідницької інфраструктури;

• підтримка проектів молодих вчених;

• популяризація науки

«Принципове для нас завдання — не просто створити Фонд, а наповнити його якісно новим змістом, прозорими процедурами для функціонування та фінансування проектів. Ми створили таку структуру, щоб повноваження всередині Фонду були логічно розподілені та мінімізували конфлікти інтересів», — зауважила Лілія Гриневич.

Схожі новини