Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нафтогаз просить шведський суд поновити арешт активів Газпрому

  • 18.06.2018, 12:05
  • 445

НАК «Нафтогаз України» подав апеляцію до апеляційного суду у Швеції для поновлення арешту активів російської компанії «Газпром».

Про це повідомив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми зробили подання до апеляційного суду у Швеції, який розглядає оскарження рішення арбітражу. На відміну від арбітражу, правила якого забороняють публічність, подання до апеляційного суду є, як правило, публічними. Тому всі охочі можуть його прочитати — там є багато чого цікавого», — повідомив Вітренко.

Він наголосив, що Національна компанія «Нафтогаз України» виграє і цей процес.

«Ми, національна компанія України, перемогли в Стокгольмському арбітражі по обидвох контрактах. Газпром програв нам і по контракту на поставку газу, і по контракту на транзит газу. Газпром програє і оскарження», — висловив упевненість комерційний директор.

Нагадаємо, 5 червня 2018 року Нафтогаз повідомив про судовий арешт голландських активів Газпрому для виплати Нафтогазу 2,6 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу.

7 червня Газпромом було подано клопотання про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу — у зв'язку з його оскарженням, а також у зв'язку з початком процедури примусового виконання цього рішення в різних юрисдикціях. Як стверджують у Газпромі, апеляційний суд начебто погодився, що є підстави для призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

При цьому у Нафтогазі наголосили, що апеляція Газпрому проти рішень Стокгольмського арбітражу не означає автоматичного відтермінування зобов’язання російської компанії негайно розрахуватися і не впливає на процес стягнення. Підтвердженням цього, на думку Нафтогазу, є швидкі рішення європейських судів різних юрисдикцій, ухвалені на початку червня.

У лютому 2018 року трибунал присудив Газпрому виплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. компенсації за збитки через порушення умов транзитного контракту.

Схожі новини