Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні може з’явиться нова професія — оцінювач завданої моральної шкоди

  • 17.06.2018, 13:10
  • 633

В Україні може з’явитися нова професія — оцінювач завданої моральної шкоди, який за свою працю буде брати 5−10% від суми позову.

Законопроект про перебуває на розгляді в комітеті Верховної Ради, повідомляє «Сьогодні».

Зараз суму морального збитку визначає суд на свій розсуд.

Як правило, підсумкові суми в рази відрізняються в меншу сторону від необхідних.

Автори законопроекту зазначають: суди зазвичай оцінюють моральну шкоду в сумі, що не перевищує 10 тис.грн.

Якщо ж законопроект буде прийнятий, з'являться фахівці, які будуть об'єктивнооцінювати збиток. Їх буде близько 3000 осіб.

Актуальність законопроекту автори пояснюють великою кількістю випадків, коли люди набувають неякісні продукти, коли публічно — на мітингах або в соцмережах — на них зводять наклеп, а винні залишаються безкарними.

За даними ініціатора законопроекту нардепа Антона Яценка, в Україні зараз близько 10−20% від всіх судових позовів (мова про тисячі) можуть бути доповнені претензіями на відшкодування моральної шкоди. Нардеп каже, що критеріями для визначення суми будуть, наприклад, витрачені на лікування постраждалим гроші, недоотриманий через інцидент дохід, репутаційні втрати. Але останнє слово залишиться за судом. Закон передбачає, що стати оцінювачами зможуть громадяни України або іноземці з вищою освітою за спеціальностями «Право», «Економіка», «Соціологія» або «Соціальна робота» і з дворічним стажем роботи в цій сфері. За свої послуги оцінювачі будуть брати 5−10% від суми позову. Працювати вони будуть в приватному порядку, контролювати їх роботу буде Мін'юст.

Як розповіли нам автори законопроекту, очікується, що ВР розгляне законопроект восени.

Схожі новини