Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З Львівської національної галереї мистецтв викрали стародруків на понад 50 мільйонів гривень

  • 31.05.2018, 17:43
  • 605

У Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького завершили оцінку вартості стародруків, зниклих із фондів «Музею книгодрукування».

Загалом у музеї недорахувалися 459 експонатів на понад 63 млн грн повідомляє ZAXID.NET.

«Звірку провело 17 незалежних комісій. Результати виявилися, на жаль, жахливими. В фондах не виявилося пів тисячі цінних музейних предметів. За результатами звірки відкрито чотири досудові розслідування. Фондово-закупівельна комісія, на прохання слідчих, оцінила величину втрат, яка в сумі складає 63,12 млн грн», — повідомив директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк.

Встановлено, що зникли 98 кириличних стародруків. Серед них було шість особливо цінних книг. Йдеться, про «Апостол», виданий Іваном Федоровичем у 1574 році у Львові. Його вартість оцінили у 10 млн грн. Також не виявили «Євангеліє», видане у Вільнюсі Святодухівським братством у 1575 році, що оцінене у 9 млн грн, та два примірник цієї книги, видані там же у 1600 році, оцінені у 1,5 млн грн кожне. Не дорахувалися також двох «Мінай Святкових», надрукованих у видавництві Києво-Печерської лаври у 1619 році, вартістю 2 і 1,9 млн грн.

Під час звірки не виявили також 117 латинських стародруків. Зокрема, недорахувалися двотомника «Paraphraseon D. Erasmi Roterodami in Novum Testamentum: videlicet in quatuor Evangelia & Acta apostolorum», виданого у Базелі у 1523−32 роках, його вартість оцінили у 4 млн грн. Також не виявили «Catholicus Catechismus: Universis Ecclesiastis non modo profuturi, sed & pernecessarii», авторства Nausea F., виданого у Антверпені у 1544 році, його оцінили у 3,5 млн грн.

Крім цього, виявили зникнення інших 244 експонати, серед яких поштівки, журнали, театральні афіші, українські книги дорадянського періоду та інше.

Схожі новини