Передплата 2024 «Добрий господар»

Відкриття Бескидського тунелю сприятиме розвитку краю та туризму, — Порошенко

  • 25.05.2018, 14:57
  • 1 010

Президент Петро Порошенко взяв участь в офіційному відкритті нового Бескидського залізничного тунелю.

До введення тунелю в експлуатацію Глава держави відвідав залізничну станцію у місті Воловець, поспілкувався з місцевими жителями та привітав їх з відкриттям тунелю, повідомляє прес-служба глави держави.

«Бескидський тунель, який ми разом з вами і усією Україною сьогодні відкриваємо — найбільший інфраструктурний проект, реалізований у нас в країні протягом останніх десятиліть. Його будівництво припало на останні чотири з половиною роки, коли ми боронимо країну від російської агресії. І в той же час — знаходимо сили та ресурси для модернізації нашої держави», — сказав Президент Петро Порошенко під час офіційної церемонії відкриття нового Бескидського залізничного тунелю.

Президент також відзначив важливість Бескидського тунелю не лише для краю, а й для країни в цілому.

«Цей тунель є найновітнішим, найскладнішим і точно найбільш потрібним Україні. 60% експортних вантажів в бік ЄС проходить саме через цю колію. Сьогодні, коли підписана угода про всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС, коли підписана Угода про асоціацію з ЄС, коли підписаний безвізовий режим з ЄС, коли на 20−25% зростає експорт до країн ЄС це було як горловина пляшки — якщо не розширити, то не піде», — сказав Президент, наголошуючи на необхідності побудови тунелю.

Глава держави нагадав, що плани будівництва тунелю були ще у двадцять років назад, а перші вибухи, якими прокладався тунель, пролунали у 2014 році. «Сиділи, радилися, проектували, а потім взяли і за чотири роки збудували. А ще й дякуючи зусиллям підрядників, будівельників, залізничників зробили це на сім місяців раніше, вклавшись в кошторисну документацію», — наголосив Петро Порошенко.

«Тунель міцно зв’язав Галичину і Закарпаття», — сказав Президент. Він підкреслив, що це є надзвичайно важливим в умовах агресії Російської Федерації та її спроб розколоти нашу країну.

Петро Порошенко також зауважив, що «коли Росія закрила ринки для українських виробників, вони підвищили якість». «І на сьогоднішній день, одна Польща, за обсягами торгівлі майже дорівнює Росії. А весь Європейський Союз перевищує 40% нашого торгівельного обороту», — підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що «дуже важливим є те, що Україна є надійним транзитером не лише газу та енергоносіїв, але й вантажів».

Бескидський тунель довжиною 1764 метри — другий за довжиною залізничний тунель в Україні. Розташований в Українських Карпатах, на Бескидському перевалі. Належить до 5-го Пан'європейського транспортного коридору, який з’єднує Львів і Трієст (Італія).

Тунель є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в Євросоюз. Це один з наймасштабніших інфраструктурних проектів за часи незалежності України.

Новий тунель зможе пропускати більше 100 пар поїздів на добу, тоді як старий — міг пропускати лише 47 пар. Це дасть змогу в декілька разів збільшити масштаби перевезень залізницею через Карпати та відкрити нові можливості виходу товарів на європейські ринки в напрямку Італії, Словенії, Угорщини та Словаччини.

Новий Бескидський тунель побудували на заміну старому, що діяв з 1886 року.

Схожі новини