Передплата 2024 «Добрий господар»

Табір ромів спалили поблизу Тернополя

Омбудсмен Людмила Денісова вимагає негайного розслідування

Вчора, 22 травня, у селищі Велика Березовиця Тернопільської області стався напад на табір ромів. Про це повідомляє видання «20 хвилин» з посиланням на начальника ГУ Н П Тернопільської області Олександра Богомола.

Як повідомляється, нападники використовували вогнепальну зброю, а також підпалили табір. Згідно з інформацією видання, в ньому під час нападу перебували 7 дорослих та 30 дітей. Їм усім вдалося сховатися в лісі. Інформація про отримані внаслідок нападу тілесні ушкодження не надходила.

За попередньою версією слідства, напад став результатом конфлікту між місцевими жителями і ромами, які прийшли із Закарпатської області. Богомол підтвердив, що скарги на поведінку ромів раніше вже надходили до поліції.

Пізніше видання повідомило, що близько 22:00 затримали 12 осіб. У прес-службі управління патрульної поліції повідомляють, що затримані були озброєні битами і збиралися розігнати табір. Наразі триває розслідування їхньої причетності до нападу.

На факт нападу відреагувала і уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Прес-службаомбудсмена заявила, що напад «має ознаки дискримінації за національною ознакою та розпалювання ворожнечі щодо ромської національної меншини», і повідомила, що було відкрито власне провадження за фактом події. Крім того, запит із проханням вжити заходів відповідно до вимог законодавства було скеровано до ГУ Н П Тернопільської області.

«Людмила Денісова закликає громадськість до толерантності, терпимості й недискримінації за будь-якими ознаками — національності, політичних, релігійних та інших переконань, мови, статі, етнічного і соціального походження», — йдеться в повідомленні.

Схожі новини