Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні можуть запровадити біопоховання

  • 24.04.2018, 10:58
  • 787

На розгляд Верховної Ради направлено законопроект № 8248, який змінює правила поховання в Україні.

Про це повідомляє 24 канал.

В документі, який вніс на розгляд парламенту прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, пропонується дозволити ховати покійних за межами цвинтарів — у спеціально відведених для цього скверах та парках.

В цьому контексті йдеться про біопоховання із застосуванням екологічно дружніх матеріалів, здатних розкластися у ґрунті протягом 5 років. При цьому виключаються традиційні для українських цвинтарів споруди — надгробки, пам'ятники та хрести. Місце поховання у такому парку може бути позначене лише пам'ятною табличкою.

Законопроектом також передбачене розширення застосування кремації. В урну з прахом покійного може бути додане насіння рослин — така практика існує у світі.

Внесені деякі зміни у поняття «підпоховання». Тепер воно може здійснюватися без згоди родичів покійного, але лише в тому випадку, якщо користувач існуючої могили не буде знайдений.

Нарешті, законопроект Кабміну передбачає боротьбу з монополією у сфері ритуальних послуг і збереження конфіденційності даних про померлого. Працівникам правоохоронних органів, органів реєстрації актів цивільного стану, закладів охорони здоров'я забороняється повідомляти постачальникам послуг поховання адреси і телефони родичів покійного.

Законопроект поки що перебуває на розгляді комітету, коли заплановане голосування — поки не відомо.

Схожі новини