Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нафтогаз» через суд вимагатиме арешту європейських активів «Газпрому»

  • 10.04.2018, 10:40
  • 484

Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України» хоче звернутися з позовами у суди в Європі для арешту активів російського монополіста «Газпром» через невиконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомляє УНН з посиланням на інтерв’ю комерційного директора НАК Юрія Вітренко, опублікованого Reuters.

«Нам („Нафтогазу“ — ред.) зрозуміло, що вони („Газпром“ — ред.) цього не зроблять, тому ми почнемо арештовувати газ та інші активи Газпрому в Європі, не в Україні. Ми підемо у суди в Європі», — зазначив Вітренко.

Він додав, що «Нафтогаз» не намагатиметься заволодіти російським газом, який транспортується українською газотранспортною системою (ГТС) до європейських клієнтів «Газпрому».

«Ми не хочемо створювати жодної політичної неоднозначності тут, в ЄС, що Україна не є надійною транзитною державою», — пояснив Вітренко.

Він також припустив, що «Газпром» може повністю припинити транзит газу Україною у 2020 році, переспрямувавши його новими газопроводами. За словами Вітренка, президент Росії Володимир Путін «хоче покарати Україну», а тому може вдатися до такого кроку.

Відмітимо, що «Газпром» відмовляється платити «Нафтогазу» понад 2,5 мільярдів доларів за рішенням Стокгольму щодо арбітражу, спрямованого на завершення тривалої юридичної боротьби, яка йшла врозріз з більш широким політичним протистоянням України з Росією.

Економічні втрати України від запуску російської ГТС «Північний потік 2» можуть скласти приблизно 3 млрд доларів.

Схожі новини