Передплата 2024 «Добрий господар»

Поляки і українці розслідуватимуть репресії так званої «Польської операції НКВС»

З архівів Одеси, Вінниці та Хмельницького передадуть Варшаві понад 10 тисяч файлів з історіями жертв комуністичного режиму

В Освітньому центрі Інституту національної пам’яті Польщі імені Януша Куртики «Прихисток історії» урочисто підписали угоду про співпрацю між ІНП та трьома українськими державними архівами — в Одесі, вінниці та Хмельницькому. Проект започаткує оцифрування архівних документів з українських сховищ, які стосуються політичних репресій проти поляків на території радинської України. Однак угода не обмежується архівними питаннями. Обидві сторони також заявили про готовність до співпраці в освітній та видавничій галузях.

За словами польських чиновників, ініціатива є значним поступом, адже архіви Інституту національної пам’яті поповняться тисячами документів про репресії проти радянських громадян польського походження, головно під час так званої «Польської операції НКВС» 1937−38 років. Президент ІНП Ярослав Сарек каже, що в умовах тимчасової призупинки пошуків останків польських жертв комунізму, ексгумації тощо, архівний обмін документами та контакти істориків триватимуть.

Інститут національної пам’яті Польщі отримає від українських колег понад 10 тисяч індивідуальних та групових файлів НКВС про поляків, які мешкали на території радянської України. Вони містять базові дані про жертви, протоколи їх допитів, а також обвинувальні акти та смертні вироки. Про це заявила директор архіву ІНП Марцена Крук.

За деякими даними, «Польська операція НКВС» забрала життя понад 200 тисяч поляків, які були радянськими громадянами. Цей акт геноциду досі замовчувався, він не є присутнім у суспільній свідомості. 25 січня 2017 року Секторальна комісія з розслідування злочинів проти польської нації ініціювала розслідування злочинів комуністів, пов’язаних з убивством понад 110 тисяч осіб і позбавленням волі 28 тисяч громадян польської національності, які проживали в СРСР. Ці злочини були скоєні працівниками НКВС на підставі оперативного наказу № 485 народного комісара внутрішніх справ Миколи Єжова від 11 серпня 1937 року.

Схожі новини