Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У кого в Україні через кілька тижнів заберуть субсидії

  • 17.03.2018, 10:59
  • 1 276

В Україні вже через кілька тижнів перерахують розмір субсидії для близько 8 млн сімей.

При цьому, з огляду на нові правила розрахунку, індексацію пенсій і підвищення зарплат, частина з них зовсім залишаться без допомоги від держави.

Згідно з постановою Кабінету міністрів про спрощений порядок надання субсидій, в кінці опалювального сезону розмір доходу субсідіантов повинні перерахувати. І якщо раніше рахували доходи за попередній календарний рік, то зараз — за минулі 6 місяців. Відповідно, при перерахунку субсидій візьмуть до уваги «осучаснення» пенсій і підвищення мінімальної зарплати.

І якщо виявиться, що оновленого доходу вистачає на комуналку в рамках соціальних нормативів, то субсидію на неопалювальний сезон можуть відібрати. Для прикладу «Обозреватель» розрахував розмір субсидії для сім'ї з 4 осіб — двоє дітей і двоє дорослих з мінімальними зарплатами. Так, наразі така сім'я повинна сплачувати за комуналку не більше 472 гривні (решту компенсує субсидія).

Після майбутнього перерахунку ця ж сім'я, згідно з правилами, повинна платити за комуналку з субсидією не більш 611 гривень. І якщо цієї суми вистачить на оплату комуналки без опалення, то субсидію можуть зняти.

Водночас два літніх українця із середніми пенсіями наразі з субсидією можуть платити за комуналку не більше 300 гривень, а після перерахунку субсидій і з урахуванням «осучаснення», вже 551 гривню. Тобто субсидія може скоротитися на 251 гривню.

Схожі новини