Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“У Львові значно чистіше, ніж у Нью-Йорку. І затори на дорогах менші”

Про це розповів журналісту “ВЗ” міський голова Львова Андрій Садовий. Днями він прилетів зі США, де мав кілька робочих зустрічей

Міський голова Львова Андрій Садовий повернувся з Вашингтона та Нью-Йорка (перебував у США з робочим візитом 4-8 березня). Там мер Львова зустрівся з мером Нью-Йорка Біллом Де Блазіо, українською діаспорою. Також у “діловому меню” Садового - зустрічі з представниками Держдепартаменту США, конгресменами, сенаторами, співробітниками аналітичних центрів... Андрій Садовий поділився з “ВЗ” американськими враженнями і розповів, готові бізнесмени “Великого яблука” інвестувати у Львів.

Львів поступається Нью-Йорку насамперед у тому, каже Садовий, що тамтешні мерія і бургомістр мають у рази більше повноважень, ніж міські ради України. “Міський голова Нью-Йорка має “під собою” усю поліцію міста, пожежну безпеку, пенітенціарну службу, - наголошує Андрій Садовий. - Повноваження у десятки разів більші, ніж у наших мерів. Тож коли там обирають мера, то, звичайно, обирають особу, яка захищає і наводить порядок. А у нас усі важелі впливу щодо наведення порядку в мерів міст забрано. В Україні міські голови є “цапами-відбувайлами”. Їх звинувачують у всіх гріхах, але насправді вони не мають змоги впливати на елементарні питання громадської безпеки, збирання штрафів за неправильне паркування, збір штрафів за руйнування пам’яток архітектури тощо. У нас ці функції узурпували міністерства. Ось такий досвід є найціннішим. В американських містах — верховенство права. Нам треба цьому вчитися, вчитися і вчитися”.

Запитую мера Львова, чи готові американські інвестори відкривати бізнес у Львові. Виявилося, таких сміливців наразі немає... “Без наведення порядку у сфері повноважень міст узагалі не можна ні про що говорити, - відповів Андрій Садовий. - Як це можна робити, якщо не маємо важелів впливу? Потрібні зміни законодавства. Мені особисто було цікаво подивитися, як будуються відносини між мерією Нью-Йорка та підприємницькими колами. Там є максимальний захист бізнесу”.

Інфраструктура міста “Великого яблука” Андрія Садового трохи розчарувала. Каже, хотів би бачити у рази більший розвиток. “Львів набагато чистіший за Нью-Йорк. Багато тунелів Нью-Йорка зведені сто років тому, потребують оновлення, - каже Садовий. - Якщо переїжджаєш з однієї частини міста в іншу, зіштовхуєшся з транспортним колапсом. Є довжелезні корки. У Вашингтоні ситуація набагато краща. Мені здається, що там в інфраструктуру вкладають значно більше грошей, ніж у Нью-Йорку”.

Андрій Садовий сказав, що запросив міського голову Нью-Йорка Білла Де Блазіо (його мерська каденція триватиме до 2021 року. - Авт.) у гості до міста Лева. Пан Де Блазіо пообіцяв приїхати “як тільки, так зразу”. “Приємно, що налагодив з ним дружні відносини, - каже Садовий. - Понад годину спілкувалися віч-на-віч. Мер Нью-Йорка цікавився ситуацією в Україні. Я поінформував Де Блазіо про заходи, які відбудуться у Львові — IT-форум, медіафорум, форум місцевого самоврядування. Запросив його на ці заходи. Але прекрасно розумію, що його графік розписаний рік наперед. Якщо пан де Блазіо буде мати візит до Європи, то заодно приїде до міста Лева”.

І на “десерт” - запитання меру Львова про кошторис поїздки до США. “Їздив за свої кошти, - наголосив Садовий. - Жодної гривні з міського бюджету не буду компенсовувати на цю поїздку. Авіапереліт до США — понад тисячу доларів (летів туди різними авіарейсами). У Нью-Йорку номер в готелі коштує понад 200 доларів за добу. Мешкав у тризіркових та чотиризіркових готелях. За сервісом готелі тягнули на три зірки. На сніданок — вівсяна каша в пакетах, які можна було залити або кип'яченою водою, або молоком, а також тістечка. Навіть яєшні там немає... Справді хороший готель там дуже дорого коштує. Я собі такого не можу дозволити”.

Схожі новини