Передплата 2024 «Добра кухня»

Будапешт звинуватив Київ у "брутальній атаці" на нацменшини

  • 02.03.2018, 09:38
  • 849

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що уряд України розпочав "брутальну атаку" проти національних меншин, намагаючись позбавити можливості вчитися та розмовляти рідною мовою.

Як передає Радіо Свобода, так він прокоментував рішення Конституційного суду України про визнання неконституційним закону Про засади державної мовної політики (відомого як мовний закон "Ківалова-Колісніченка").

"Український уряд поставив перед собою два націоналістичні завдання – перше: щоб нацменшини не могли вчитися, друге: щоб не мали можливості розмовляти рідною мовою", – сказав Сійярто.

За його словами, в законі "Ківалова-Колісніченка" допустима межа вживання мови нацменшин починалася з 10%, а в новому законопроекті депутати "хочуть прив’язати до 33%". Сійярто розцінив це як наступ на права нацменшини вживати рідну мову.

"У правовій державі не відбуваються речі, які мають місце в Україні", - додав він.

Очільник МЗС Угорщини вкотре підтвердив, що Будапешт і надалі блокуватиме євроатлантичні зусилля Києва, доки не буде налагоджено ситуацію із правами нацменшин.

Нагадаємо, 28 лютого Конституційний суд визнав скандальний мовний закон колишніх народних депутатів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка неконституційним.

Закон встановлював, що державною мовою є українська мова, але істотно розширював використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов була не менш ніж 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менш ніж 10%.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що після рішення Конституційного суду для нардепів відкрилась можливість ухвалити новий закон про мову.

Схожі новини