Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лавров звинуватив США в підготовці ядерного удару по Росії

  • 28.02.2018, 16:31
  • 568

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що США готують збройні сили європейських країн до застосування тактичної ядерної зброї проти Російської Федерації.

Про це повідомляє РІА "Новости".

"Ядерному роззброєнню перешкоджає і збереження американської нестратегічної ядерної зброї в Європі, що супроводжується практикою дестабілізування "спільних ядерних місій". В рамках цих місій з грубим порушенням Договору про нерозповсюдження (ядерної зброї. - Ред.) неядерні члени НАТО беруть участь в плануванні застосування американських нестратегічних ядерних боєприпасів і залучаються до освоєння відповідних навичок. Всім повинно бути зрозуміло, що тим самим військові США готують збройні сили країн Європи до застосування тактичної ядерної зброї проти Росії", - підкреслив він.

Лавров також додав, що Росія нібито не має розгорнутої тактичної ядерної зброї і не проводить відпрацювання її застосування. Він запевнив, що країна зосередила наявні боєприпаси на центральних базах зберігання на своїй національній території.

"У цих умовах наявність готових до застосування тактичних ядерних озброєнь США в Європі не просто рудимент холодної війни, а явно агресивна позиція. Сподіваюся, європейським громадянам вдасться сказати тверде "ні" розміщенню на своїй території зброї наймасовішого знищення, причому яка належить тій єдиноій державі, яка вже застосувала її проти населення Хіросіми і Нагасакі", - висловився глава російського МЗС.

Крім того, він підкреслив, що Росію турбує і суттєва зміна підходів США в контексті їх оновленої ядерної стратегії.

"Не дивлячись на вражаючі досягнення в рамках реалізації російсько-американського Договору (про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. - Ред.), змушені відзначити чимало питань, що залишаються до колег з Вашингтона", - сказав Лавров.

За його словами, до цього відноситься, зокрема, "одностороннє виведення із застою значного числа носіїв, по суті, в обхід тих процедур, які передбачені в договорі і які припускають розуміння методів виведення із застою носіїв іншою стороною".

"Турбує і суттєва зміна підходів США в контексті їх оновленої ядерної стратегії, яка передбачає підвищення ролі ядерної зброї, в тому числі шляхом створення і розгортання малопотужних зарядів, що веде до зниження порога застосування ядерних озброєнь", - вказав російський міністр.

Також, за його словами, США блокують вироблення механізму контролю над виконанням конвенції про заборону біологічної зброї.

"Не можна забувати і про загрозу біологічної зброї, здатної за смертоносним впливом перевершити всі відомі способи знищення людини. Як і раніше через позицію США залишається заблокованою вироблення верифікаційного механізму Конвенції про заборону біологічної і токсинної зброї. Сподіваюся, наші американські колеги усвідомлюють свою відповідальність за вихід з цього глухого кута", - продовжив Лавров.

Він висловив упевненість в тому, що поки американці "воліють цей глухий кут зберігати, намагаючись тим часом через нав'язування двосторонніх, які не підпадають під конвенцію, домовленостей з різними країнами, створити підконтрольну тільки США структуру біологічної безпеки, якою можна маніпулювати".

Схожі новини