Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Прорив кордону Саакашвілі: у ГПУ можуть ініціювати зняття недоторканності з нардепів

  • 23.02.2018, 13:58
  • 892

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що у разі необхідних доказів того, що деякі народні депутати сприяли лідеру партії "Рух нових сил", екс-президенту Грузії Міхеїлу Саакашвілі в незаконному перетині держкордону у вересні 2017 року, він подасть до парламенту подання на зняття з них депутатської недоторканності.

Про це генпрокурор сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Левый берег", передає “112 ua”.

Говорячи про можливу ініціативу зняття депутатської недоторканності з тих парламентаріїв, які допомагали Саакашвілі при перетині кордону, генпрокурор зазначив:

"Якщо слідство встановить достатньо доказів для пред'явлення підозри, а її неможливо пред'явити без візиту до ВР, я, звичайно, буду це робити", - сказав Луценко.

При цьому генпрокурор згадав прізвища нардепів Юрія Дерев'янка, Світлани Заліщук, Мустафи Найєма та Юлії Тимошенко.

"Судом готуються або вже подано матеріали щодо Сакварелідзе (соратник Саакашвілі, Давид Сакварелідзе, - ред.). Знаю точно, що всі, хто організовував незаконний прорив, будуть відповідати однаково, незалежно від того, які у них прізвища і фракції", - запевнив генпрокурор.

За його словами, приблизні терміни слідства складуть до півроку.

Також Луценко зазначив, що дізнався про видворення Саакашвілі до Польщі від свого прес-секретаря:

"Закон не дає нам можливості застосовувати до нього які-небудь заходи. Ні запобіжного заходу, ні які-небудь інші. Він був нелегальним мігрантом. Запобіжний захід йому суд не обрав. Слідчі дії щодо нього він виконав. Тому на той момент ніяких юридичних підстав для зупинення депортації я не бачу", - пояснив генпрокурор.

Луценко також зазначив, що Саакашвілі може бути допитаний повторно, наприклад, через Skype.

Влітку 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

Нагадаємо, 10 вересня того ж року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, що супроводжувалося протистоянням з прикордонниками та правоохоронцями. А вже 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав політика винним у незаконному перетині кордону України.

У січні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив Саакашвілі в позові до управління ДМС у Київській області через відмову в наданні йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту. А в лютому Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення, і Саакашвілі вислали до Польщі.

Пізніше Саакашвілі приїхав у Нідерланди, там він отримав посвідчення особи, що дає йому право на проживання та роботу в Євросоюзі.

Схожі новини