Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

По молитву — до Instagram

Священик з борщівської глибинки через телефон транслює парафіянам свої подорожні проповіді

Вірянам греко-католицької громади у селищі Скалі-Подільській і селі Лосячі, які з якихось причин не встигли на недільну Службу Божу, не слід хвилюватися. Побачити свого настоятеля і почути його молитву, проповідь чи благословення вони можуть на відстані - у прямому ефірі чи у записі. Досить через смартфон відшукати соцмережу Instagram, зайти на сторінку отця Василя Германюка — і звідти полине духовне слово. Священик промовляє його за кермом автомобіля, коли їде з одного храму в інший.

Кореспонденту “Високого Замку” отець Василь пояснив, що у такий спосіб найперше хоче привернути до церкви молодих людей зі своєї парафії. Скажімо, хлопець чи дівчина після суботньої дискотеки довго спатимуть у неділю, пропустять ранішню літургію. Коли розплющать очі, за звичкою потягнуться до свого телефона, зайдуть в улюблені соцмережі, щоб дізнатися, що нового сталося, поки вони відпочивали, хто під якою інформацією “лайкнув” - і обов’язково звернуть увагу на пропозицію до молитви. Дехто може помолитися спільно відразу, дехто — пізніше: “залитий” в Instagram запис зберігається протягом доби ...

Такі відеотрансляції скала-подільський священик веде від грудня. Отримує зливу позитивних відгуків на новацію, особливо часто — з-за кордону, від краян-заробітчан. За добу буває півтори сотні переглядів і схвальних “лайків”.

- Спочатку наводжу камеру на себе, щоб люди побачили, з ким саме моляться, - пояснює нам душпастир. - Потім перемикаю її на лобове скло, на дорогу. Парафіяни бачать рідні простори, і це ще більше зближує нас. Якось на свята до мене зайшли колядники — я увімкнув пряму трансляцію, і мої підписники могли “наживо” побачити це дійство. Так само було, коли ми ходили у дитсадок з подарунками від Святого Миколая.

У Скалу-Подільську отець Василь прийшов служити вісім років тому. Оскільки свого храму нема — відправляють літургії у римо-католицькому костелі. Будують свою церкву, шукають меценатів. Якщо на початках на відправи приходило три десятки чоловік, то нині збирається сотня, серед них багато молоді. Не в останню чергу — завдяки тому, що духовний провідник вміє знайти дорогу до їхніх сердець. У тому числі — через новітні технології.

- Інтернет - це така велика глиба, з якої люди дістають і багато негативу, — каже отець Василь Германюк. - Пропоную альтернативу гріховному, намагаюся донести щось добре, світле. Ісус Христос свого часу по-сучасному подавав власну науку, десять заповідей вдосконалив двома — і тому фарисеї так незлюбили Його. Тепер новий час, і священики повинні відчувати нові потреби молоді, йти в ногу з нею. Якщо молоді не йдуть до церкви — я прийду до них!

У Борщівському деканаті УГКЦ стримано ставляться до новацій скала-подільського священика. Але його почин вже збираються наслідувати колеги. Недавно підійшла одна їмость і поцікавилася технічними нюансами “молитви на відстані”. Хоче запровадити її на своїй парафії.

Схожі новини