Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні християни східного обряду відзначають Стрітення Господнє

Стрітення Господнє - одне з найбільших християнських свят, яке настає на 40-й день після Різдва Христового

Біблійна легенда оповідає, що коли Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму, їх зустрів там сивий старий Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років. Згідно з Євангелієм від Луки, Симеон був праведником і від Духа Святого був звіщений, що він зможе вмерти лише тоді, як побачить Ісуса Христа. Те й здійснилося — Симеон міг одержати тепер вічний спокій. Тобто того дня Старий Заповіт зустрівся з Новим Заповітом.

Головним символом Стрітення є запалена свічка. Чому люди вірять, що вона захищає від грому й приносить багатство? Як правильно обходитися з цією святинею?

- Чин освячення свічок відбувається відразу після літургії. В окремих місцях прийнято освячувати ще і воду, - пояснив «Високому Замку» викладач Волинської богословської академії отець Андрій Хромяк. Над свічками читається особлива молитва, потім вони окроплюються. Для чого робимо це? Щоб вдома щоразу запалювати цю свічку під час приватної молитви. Щоб вона як символ допомагала нам стати ближчими до Бога. Іншої, «магічної», функції вона не несе.

Докладніше про свято Стрітення Господнього читайте тут.

Схожі новини