Передплата 2024 «Добра кухня»

Польща готова обговорити з Ізраїлем і США закон про Інститут нацпам’яті

  • 04.02.2018, 11:39
  • 358

Ситуація, що склалася для Польщі не є корисною і влада це не ігнорує

Керівництво Польщі готове до діалогу з Ізраїлем і США щодо конфлікту, який виник після прийняття парламентом закону про Інститут національної пам'яті, заявив голова Постійного комітету Ради міністрів Яцек Сасін, передає Польське радіо.

За словами Сасіна, прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій вже почав проводити "великий діалог". Він провів діалог із прем'єр-міністром Ізраїлю, а також пояснював польську позицію з приводу закону про Інститут нацпам'яті закордонним журналістам.

Як зазначив політик, ситуація, що склалася для Польщі не є корисною і влада це не ігнорує.

"Прем'єр-міністр створив історико-юридичну групу, яка повинна почати діалог з ізраїльською стороною. Ми робимо все, що в наших силах і всі найважливіші особи в польській державі задіяні в поясненні цієї справи. Сподіваємося на добру волю наших партнерів в Ізраїлі і США, що вони захочуть слухати наші аргументи, а не розпалювати конфлікт, який не має ніякого сенсу і реальних підстав", - сказав Сасін.

Також політик додав, що після схвалення обома палатами парламенту, закон про Інститут національної пам'яті переданий президенту Дуді, який вирішить, чи підписувати його.

Раніше повідомлялося, що МЗС Німеччини заявив, що відповідальність за табори смерті несуть тільки німці

Нагадаємо, 1 лютого верхня і нижня палати парламенту Польщі прийняли закон про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи у справі розслідування "злочинів, скоєних проти польського народу і його доброго імені".

Цей закон передбачає штрафи і терміни до трьох років позбавлення волі за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, мова йде про використання формулювання "польські табори смерті".

Крім того, вводяться штрафи і тюремні терміни за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

Зміни до цього законопроекту також привели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. Опір Єрусалиму викликала норма цього закону, яка забороняє критику поляків, які могли бути причетні до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

В ОБСЄ закликали президента Польщі ветувати закон, тому що він обмежує свободу вираження поглядів.

Схожі новини