Передплата 2024 ВЗ

Румунія погрожує розправою місцевим угорцям

  • 16.01.2018, 09:38
  • 771

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що погрози фізичної розправи над представниками етнічної громади угорців у Румунії є неприйнятними.

Дипломатичний скандал спровокувала заява очільника уряду Румунії Міхая Тудосе, яка була зроблена минулого тижня, повідомляє "Радіо Свобода".

"Моя відповідь буде такою, як і тоді, коли, вже не знаю з нагоди якого дня, вони намагалися вивісити свій прапор. Тоді я ясно заявив, що коли він буде розвиватися на вітрі, там же будуть теліпатися біля нього і місцеві очільники (угорської меншини, – ред.)", – прокоментував Тудосе спроби керівництва угорців Трансильванії домогтися автономії в Румунії.

Після цієї заяви до МЗС Угорщини в Будапешті викликали посла Румунії, він намагався пом’якшити слова прем’єра, спираючись на неточність тлумачення ЗМІ певних мовних зворотів Тудосе. Своєю чергою, представник румунського уряду у Бухаресті запевнив офіційний Будапешт, що у словах Тудосе не було нічого антиугорського. Втім, ці відповіді румунських речників не задовольнили угорську сторону.

Керівник угорської дипломатії Пейтер Сійярто сказав, що у Будапешті витлумачили слова очільника уряду сусідньої держави як відкриту погрозу фізичної розправи над представниками угорської меншини в Румунії. Сійярто висловив сподівання, що румунська сторона виправить ситуацію.

Схожі новини