Передплата 2024 ВЗ

Уряд Каталонії назвав дії Мадрида "наступом на демократію"

  • 21.10.2017, 17:40
  • 1 466

Намір центральної влади Іспанії усунути уряд Каталонії є протиправним і спрямованим на те, щоб "ліквідувати автономію і демократію" в регіоні, заявив каталонський лідер Карлес Пучдемон.

Уряд Каталонії назвав дії Мадрида "наступом на демократію"
Уряд Каталонії назвав дії Мадрида "наступом на демократію"

Лідер Каталонії Карлес Пучдемон вважає протиправним намір центрального уряду країни відсторонити регіональний уряд від влади. Дії влади в Мадриді суперечать демократичним цінностям і принципам правової держави, заявив Пучдемон в телезверненні ввечері в суботу, 21 жовтня. Він звинуватив Мадрид в намірі "ліквідувати нашу автономію і демократію". На його думку, це "найгірша атака" на народ Каталонії з 1975 року, коли в Іспанії завершилася диктатура Франсиско Франко.

Сотні тисяч каталонців протестують проти рішення уряду Іспанії

У відповідь на рішення уряду Іспанії провести дострокові вибори в Каталонії та відсторонити каталонський уряд від влади сотні тисяч прихильників незалежності Каталонії вийшли на вулиці Барселони на акцію протесту.

Рішення уряду в Мадриді відсторонити каталонський уряд від влади, розпустити регіональний парламент Каталонії та провести в регіоні дострокові вибори вивело тисячі людей на вулиці Барселони. У суботу, 21 жовтня, сотні тисяч прихильників незалежності Каталонії від Іспанії вийшли в Барселоні на акцію протесту проти ухваленого в Мадриді рішення, передає інформагенція dpa.

Оцінки кількості учасників мітингу сягають від 400 до 450 тисяч осіб. Серед іншого демонстранти вимагали звільнення двох лідерів каталонського руху за відокремлення від Іспанії Жорді Санчеса та Жорді Куїшара, які перебувають під арештом. Мітингарі вигукували: "Свободи, свободи!".

Іспанія розпустить уряд Каталонії

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив про розпуск регіонального уряду Каталонії та нові вибори в регіоні. Про це повідомляє AFP у своєму Twitter. "Регіональний уряд Каталонії буде відсторонено, каже Рахой", - йдеться у повідомленні.

Також Іспанія анонсувала регіональні вибори в Каталонії, які пройдуть протягом шести місяців. Ці заходи ще мають бути схвалені сенатом Іспанії 27 жовтня, інформує Reuters.

Як відомо, у суботу, 21 жовтня, уряд Іспанії зібрався на спеціальне засідання в Мадриді щодо Каталонії. На ньому він мав намір ввести у дію статтю 155 Конституції Іспанії, яка дозволяє центральному уряду вжити примусових заходів щодо виконання автономним регіоном своїх конституційних зобов'язань.

У парламенті Каталонії 10 жовтня було підписано декларацію про незалежність регіону від Іспанії, проте набрання сили цим документом було відкладене. Після цього прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой дав каталонському лідеру Карлесу Пучдемону час до понеділка, 16 жовтня, для відповіді на запитання, проголошена незалежність регіону чи ні. Однак у призначений день Пучдемон у своєму листі прем'єр-міністру Іспанії не надав чітких відповідей і попрохав про двомісячні переговори із центральним урядом. Мадрид, зі свого боку, продовжив наполягати на чіткій відповіді Пучдемона, встановивши останній термін до 10 ранку 19 жовтня.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини