Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російські найманці стали частіше перетинати непідконтрольну Україні ділянку кордону на Донбасі

  • 01.10.2017, 08:52
  • 811

Також значно збільшилася кількість автоцистерн з надписами російською мовою "Огнеопасно".

Кількість осіб у військовій формі Росії, які вторгаються на Донбас чи виїжджають з нього через непідконтрольну Україні ділянку кордону зросла майже наполовину. Про це повідомила Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) у суботу, 30 вересня.

"На російських прикордонних пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк», в період з 19 по 26 вересня поточного року, зафіксовано збільшення майже наполовину, у порівнянні з попереднім звітним періодом, кількість осіб у формі військового зразка, які перетинали кордон індивідуально або в групах в обох напрямках", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що спостереження за цією категорією осіб значно ускладнює те, що вони перетинають кордон в приватних транспортних засобах із затемненими вікнами, або автобусах та мікроавтобусах із закритими віконними шторками.

"Аналогічна ситуація відзначається спостерігачами Місії щодо проїзду вантажних транспортних засобів (524 вантажівки прямували до РФ, 334 — в Україну). Крім того, значно збільшилася кількість автоцистерн з надписами російською мовою: «Огнеопасно» (з 41 до 71 вантажівки). За вказаний період в районі прикордонного пункту пропуску «Гуково» зафіксовано рух 38 потягів (16 рухались в Україну, інші 22 — в РФ)", - додали в СЦКК.

Українська сторона СЦКК підкреслює, що на колишніх офіційних пунктах пропуску через державний кордон з Російською Федерацією, що зараз не знаходяться під контролем уряду України, на даний момент є жорсткий контроль з боку ОРДО і ОРЛО. Спостерігачі ОБСЄ стикаються із труднощами в доступі до неконтрольованих ділянок кордону.

"Якщо вздовж тимчасово непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону будуть створені реальні зони безпеки під наглядом міжнародних спостерігачів, то ми матимемо достатньо надійну гарантію, що трафік військ, техніки, найманців, боєприпасів і всього, що сьогодні присутні на Донбасі будуть припинені", - підсумували в СЦКК.

Схожі новини