Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Норми споживання газу зменшено!

  • 19.09.2017, 08:09
  • 2 524

А при розрахунку субсидії братимуть доходи за два перші квартали 2017 року.

Понад 118,4 тисячі домогосподарств із 248 тисяч домогосподарств Львова, або 47,7%, отримували субсидії у літній період. Із початком опалювального періоду, як свідчить практика, кількість таких домогосподарств суттєво зростає. Старт опалювального сезону уже не за горами. Ми звернулися до начальника управління соціального захисту Львівської міської ради Наталії Демкович за роз’ясненнями: якими є цьогорічні особливості призначення субсидій?

Перше нововведення - при розрахунку субсидій братимуть доходи за перші два квартали 2017 року. (Нагадаємо, минулоріч при розрахунку середньомісячного доходу враховували доходи за увесь попередній рік). Відділи соціального захисту подаватимуть запити до державної фіскальної служби по кожному домогосподарству, яке звернулося по субсидію. З ДФС інформація про доходи автоматично надходитиме у відділи соцзахисту, де проводитимуть розрахунки субсидій.

Нагадаємо про монетизацію субсидій, яку запровадив уряд. Усі ті, хто в минулий опалювальний період економив газ та електроенергію, яку використовують для опалення будинку, отримають від уряду премію за енергоефективність. Максимальна сума коштів, які може отримати громадянин, - 135 гривень за зекономлену електроенергію та близько 700 гривень за зекономлений обсяг газу.

У Львові економили понад десять відсотків субсидіантів, або близько 18 тисяч домогосподарств, яким мають повернути 11,6 млн. грн. Усі вони мали до 1 вересня звернутися із відповідною заявою до відділів соцзахисту. Але заяви надійшли тільки від 11 тисяч домогосподарств - на суму близько 8 млн. грн. Уряд відреагував на запити тих субсидіантів, які не встигли до 1 вересня подати в управління соціального захисту населення запити на отримання «живих» коштів за зекономлену субсидію, і продовжив термін подачі заяв до 1 листопада. Тож усі ті львів’яни, які зекономили ресурси, мають до 1 листопада цього року звернутися до органів соціального захисту із відповідною заявою та вказати реквізити банківського рахунка або поштового відділення, куди можна перерахувати кошти. Гроші виплатять у вересні-листопаді цього року, повідомляють у Міністерстві соціальної політики.

А ще Наталія Демкович наголосила, що у серпні цього року суттєво змінено норми (у бік зменшення) споживання газу. Таким чином уряд вніс зміни у Постанову Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». Відтак з 1 жовтня 2017 року діятимуть такі нові соціальні нормативи на газ:

— за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — 3,4 куб. метра на особу на місяць (було 4,4 куб. метра);

— за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 5,4 куб. метра на одну особу на місяць (було 7,1 куб. метра);

— за наявності газової плити та газового водонагрівача — 10,5 куб. метра на одну особу на місяць (було 14 куб. метрів).

Норми споживання електроенергії залишаються незмінними.

А тим часом...

У проекті Державного бюджету на 2018 рік на покриття субсидій передбачено 55 мільярдів гривень. Минулого року на це витратили 47 мільярдів гривень.