Передплата 2024 «Добрий господар»

Під склепінням Львівської опери засяють «Зорі Неаполя»

  • 04.10.2016, 10:23
  • 4 228

12 жовтня розпочнеться І Міжнародний фестиваль неаполітанської пісні.

У Львівській опері вперше в Україні відбудеться І Міжнародний фестиваль неаполітанської пісні “Зорі Неаполя”. Відомий поет Богдан Стельмах на прохання співака Ореста Цимбали переклав сто неаполітанських пісень українською. З Італії до Львова зі своїм ансамблем приїде спеціальний гість фестивалю - співачка Анналіза Мартінізі, яка співатиме сім пісень українською мовою. Чому саме у Львові вирішили організувати і провести такий фестиваль, журналіст “ВЗ” попросила розповісти одного з організаторів фестивалю Ореста Цимбалу (на фото).

-У мене довго визрівала ідея українізувати неаполітанську пісню, - сказав журналісту “ВЗ” Орест Цимбала. - Це - наслідок знайомства і близької дружби з видатним маестро Володимиром Луцівим з Великої Британії, який першим ще у 1960-х роках записав кілька неаполітанських пісень українською мовою. Два роки тому я звернувся до поета Богдана Стельмаха з проханням скласти українські тексти до 100 неаполітанських пісень. І це нам вдалося! На фестивалі прозвучать 33 неаполітанські пісенні перлини українською. Щоб показати людям, як чудово звучить неаполітанська пісня українською, вирішив організувати в Україні Міжнародний фестиваль неаполітанської пісні “Зорі Неаполя”. Я виріс на неаполітанській пісні. Коли був маленьким, знав напам’ять багато з тих пісень - у нас вдома були платівки Маріо Ланца, Беніаміно Джільї та інших італійських співаків, які виконували багато неаполітанських пісень. Це золотий фонд світової музичної культури.

- Окрім вас, вдома ще хтось співає?

- Я зі співочої родини Цимбалів. Співає мій тато Володимир, мої двоюрідні брати - Левко та Роман Цимбали, співав стрийко Євген...

- На фестивалі українською, знаю, співатимуть не лише наші виконавці?

- Не тільки. Моїм надзавданням було знайти італійську співачку, яка б погодилась заспівати сім неаполітанських пісень українською. І я її знайшов! Це - найкраща неаполітанська співачка Анналіза Мартінізі. Вперше на нашому фестивалі зарубіжна артистка співатиме пісні свого краю українською мовою. Попри те, що донедавна вона майже нічого не знала про Україну, почувши про фестиваль, відразу погодилася взяти у ньому участь. Анналіза Мартінізі працює над вимовою українських слів.

Схожі новини