Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Скупка, куди приймають бронзу з цвинтаря, – під опікою Шевченківського райвідділу...»

  • 26.05.2016, 10:00
  • 1 704

Керівництво Янівського кладовища звинувачує бомжів, які крадуть цінні метали, власники пам’ятників – сторожів...

«Скупка, куди приймають бронзу з цвинтаря, – під опікою Шевченківського райвідділу...»
«Скупка, куди приймають бронзу з цвинтаря, – під опікою Шевченківського райвідділу...»

За останні два місяці на Янівському цвинтарі сталося декілька резонансних крадіжок. Вандали поцупили меморіальні дошки жертв НКВС та два бронзові пам’ятники. Один з них вагою близько 500 кг, сума збитків — 60 тисяч грн., другий — пам’ятник-погруддя вартістю 100 тисяч грн. Чи знайдено крадіїв?

Недавно була на Янівському цвинтарі. Побачила чоловіка, який ледь тримався на ногах, закриваючи браму. Чи зможе такий працівник завадити злодієві зробити чорну справу? В інший день на лавці дрімав значно молодший чоловік. Машина під’їхала до брами — він її пропустив. Раніше машини на цвинтар не пускали... А раптом комусь спаде на думку кинути шматок бронзи у багажник? Помітила, що на цвинтарі було чисто, сміття повигрібали, коли підійшла до туалетів — там спав бомж…

Завідувач Янівського цвинтаря Віталій Нещадим каже, бронзу з пам’ятників крадуть бомжі. Притулок для безхатченків розташований через паркан. Вони й здають метал на скупки — їх біля цвинтаря близько десяти. «Ми неодноразово ловили бомжів на гарячому, — каже завідувач. — Коли вкрали меморіальні дошки жертв НКВС, кінолог з собакою вийшли на скупку, що біля «Львівгазу»... Мені відомо, що ця скупка під опікою Шевченківського райвідділу. Опорний пункт розташований поруч. Начальство там міняється, а ситуація з крадіжками — ні».

«Кілька днів тому разом з працівниками поліції ми обійшли всю територію, — веде далі пан Віталій. — Зловили жінку з молотком, яка відбивала метал з пам’ятників. Вона назвала адресу, куди все це здає. Але ці скупки і далі працюють».

Зі слів завідувача, на цвинтарі є протоптані стежки, якими ходять злодії. Вони ведуть у гаражний кооператив (там є гаражі, де крадені пам’ятники розбирають), а через дорогу — скупка. «Я все це слідству розповів — жодної реакції», — обурюється завідувач. «Люди, мабуть, вам виставляють претензії?» — питаю. «Люди в очі кажуть, що то я краду пам’ятники разом зі своїми працівниками. Дехто працює на цвинтарі 35 років. Знаєте, як це ображає? Всі намагаються нас звинуватити. Позбудемося скупок — позбудемося крадіжок», — упевнений директор.