Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Amnesty International збирає підписи на захист свідка у справі Сенцова

  • 06.10.2015, 17:36
  • 1 043

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International почала кампанію зі збору підписів про недопустимість фізичного тиску на Геннадія Афанасьєва, свідка у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка, передає видання Крим.Реалії.

У тексті звернення до генерального прокурора РФ Юрія Чайки наголошується на тому, що «Конституція Росії і Конвенція ООН проти катувань вимагають, щоб Росія вжила заходів із недопущення катувань і забезпечила залучення винних до відповідальності».

Правозахисники вимагають, щоб Афанасьєв був захищений від усіх форм тортур та інших видів жорстокого поводження, і від будь-яких спроб чинити на нього тиск, а також закликають розслідувати вказані факти тортур щодо кримського політв’язня після його затримання в Сімферополі в травні 2014 року і згодом в ході судового процесу в Ростові-на-Дону.

Геннадій Афанасьєв був ключовим свідком у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких 25 серпня засудили до 20 і 10 років суворого режиму відповідно.

На суді Афанасьєв відмовився від своїх свідчень, заявивши, що слідство отримало їх раніше шляхом тортур. 19 серпня правозахисний центр «Меморіал» оголосив його політв’язнем.

За версією слідства, Геннадій Афанасьєв, як і інший фігурант справи Олексій Чирній, були членами терористичної групи, нібито створеної Сенцовим. Після затримання вони обоє уклали угоду зі слідством, їх справа розглядалася в закритому режимі. За вироком суду Афанасьєв і Чирній отримали по сім років позбавлення волі.

Нагадаємо, наприкінці літа у Санкт-Петербурзі активісти коаліції «Демократичний Петербург» вийшли на одиничні пікети, протестуючи проти вироків Сенцову і Кольченку, та на підтримку Геннадія Афанасьєва.

Схожі новини